Nulltoleranse for overgrep

Etter å ha brukt timesvis, dagesvis og åresvis med tenking, fortvilelse og frustrasjon har jeg kommet opp med noen helt konkrete forslag til bekjempelse av overgrepsproblematikk. Dette dreier seg om mer enn å få de barna som blir utsatt til å fortelle hva som har hendt. Det dreier seg om at færrest mulig blir utsatt og at de som har blitt voksne mennesker med overgrepserfaring kan klare å snakke om det som har hendt uten å føle på skammen, ikke bli trodd og få anerkjent sine følelser og tanker. Det handler om at de som har utsatt barn for overgrep blir straffet i forhold til den uretten de har begått. Det handler om samfunnspolitikk i forhold til at mennesker med overgrepsbakgrunn ofte sitter igjen med psykiske lidelser, rusproblematikk og begår straffbare handlinger i frustrasjon, sinne og en never-mind holdning. Det handler om å redusere konsekvensene som kommer i kjølvannet av overgrepene.

Alt dette er selvfølgelig mer sammensatt enn det jeg beskriver her, men ja, overgrep koster både enkeltindivider og samfunnet ellers. Så feel free til å "stjele" ideene mine, del dem med flere og la oss få til et engasjement rundt det som gjør at det nytter. La dette bli minst like viktig som kampanjene rundt mobbing. Jeg ønsker meg nulltoleranse for overgrep.


- bak fasaden -
 

1. Sett overgrep på dagsordenen i både barnehage og skole

Ja vi må snakke med barna, men hvordan gjør vi det? Mange syns det er vanskelig å vite hvordan vi snakker med barna om blomsten og bien, og om menstruasjon. Hvordan snakker vi da om overgrep på rett måte? Her mener jeg politikere bør ha en viktig rolle. Få  i stand et program i barnehage og skole de ansatte kan følge. Borgestadklinikken hadde for noen år tilbake et program som het "kjærlighet og grenser" som blant annet handlet om hvordan foreldre kunne snakke med ungdommene sine om rus, og hvordan ungdommene kunne si nei til gruppepress. Ungdommene hadde noen timer i uka med dette programmet i skoletida og foreldrene ble invitert til samlinger på kveldstid. Slik deltok også foreldre i hva ungdommene hadde snakket om og jobbet med i skoletida. Dette kunne vært en modell for et program som handlet om overgrep.

2. Mer informasjon om overgrep ut til allmennheten

Informasjon som når ut til allmennheten pr i dag er stort sett media som opplyser om at enda en er tatt, enda en er siktet og enda en er straffet. Gi oss enkle ting vi kan se etter. Tenk dere en slik prate-smile-løfte kampanje som går i media nå. Ja, jeg vet at det er mer sammensatt, men noen kan helt sikkert få en ide rundt dette med overgrep også. Kripos har noe bra på gang i denne retningen. Se videoen

3. Kompetanse i lærerutdanningen/førskolelærerutdanningen og kvalifisert personale i disse stillingene

Etter hva jeg vet er dette ett ikke-tema i lærerutdanningen, arrester meg gjerne om jeg tar feil. Lærere og førskolelærere er de som ofte er nære barna våre store deler av dagen, de kan se og observere barn og ungdommer. Om de får mer kompetanse på hva de kan og bør reagere på så vil man også bli tryggere i rollen når man får en mistanke. Tenk så mye enklere det er å håndtere et problem du kan noe om istedenfor noe du ikke kan noe om. Tenk så enkelt det er å si "nei, det kan ikke stemme" Jeg vil at lærere og førskolelærere vil si "tenk om det stemmer, dette må vi finne ut av. La oss bruke kompetansen vi har rundt oss"

En flott dame jeg kan anbefale er Janne Flittig. Jeg har personlig vært til stede ved flere av hennes foredrag. Anbefales!

Link til intervju med TV2

4. Økte strafferammer på alle typer overgrep

Overgrep handler ikke alltid om voldtekter, det handler også om blant annet det vi leser mye om i media; lurerier og trusler som får barn og ungdommer til å bli misbrukt på internett med blant annet bilder og videoer. Det blir litt latterlig å lese om straffer på ett år eller to mens den som har brukt en masse krefter på å si fra, anmelde og gå gjennom en ydmykende rettsak blir straffet resten av livet.

Hva mener du om dette?

Kan noe av det være nyttig?

Er dette noe du kan tenke deg å dele med noen?

 

 

20 kommentarer

Maia Karoline Hansen

24.11.2016 kl.00:37

Veldig bra skrevet, fra noen som selv har opplevd overgrep i festsammenheng som 15-åring :)

Anne Grethe Seljordslia

24.11.2016 kl.17:54

Maia Karoline Hansen: tror det rette er å ha fokus på forebygging, men det er ingen lett oppgave :)

fruensvilje

24.11.2016 kl.08:09

jeg er helt enige med deg,dette bør snakkes høgt om så barn ,ungdommer og voksne mennesker hører det,att dei lærer tidlig att all form for overgrep er ulovlig og att det ikke er en skam å si fra

Anne Grethe Seljordslia

24.11.2016 kl.17:56

fruensvilje: vanskelig tema, ingen tvil om det. Ser for meg at det er enklere om man har et opplegg rundt det enn at alle skal finne opp kruttet på nytt :)

dvergpinschere i mitt hjerte

24.11.2016 kl.09:26

Veldig enig med deg! 0 tolleranse burde være en selvfølge..men er dessverre mange som ikke blir trodd...forferdelig!! Høres veldig riktig ut de tiltakene du legger frem..

Anne Grethe Seljordslia

24.11.2016 kl.17:56

dvergpinschere i mitt hjerte: tusen takk for flott tilbakemelding :)

liveterherlig93

24.11.2016 kl.14:10

helt enig!

Anne Grethe Seljordslia

24.11.2016 kl.17:57

liveterherlig93: så bra at det høres rett ut med disse tiltakene :)

fabelastisk

24.11.2016 kl.15:40

Jeg jobber som lærer i ungdomsskolen, og jeg har i det siste begynt å bruke mine egne erfaringer som overgrepsutsatt i undervisningen. Det har vært uhyre lærerikt og veldig givende, og i neste uke skal jeg ha foredrag i to åttendeklasser om Livet generelt, men med ekstra fokus på kropp, sex, overgrep og voldtekt. Les gjerne litt på bloggen min.

Anne Grethe Seljordslia

24.11.2016 kl.18:03

fabelastisk: det høres veldig bra ut, flott at man kan bruke egne erfaringer i slike tema. Har lagt deg til og skal inn og lese bloggen din :) jeg tror absolutt skole er rett sted å prate om dette. Ha en fin dag!

Søtmonsen :))

24.11.2016 kl.18:47

Veldig bra skrevet, Anne! Er så viktig å få dette frem. Ser det er blitt ordnet i stand en demonstrasjon utenfor stortinget den 17. desember kl 15.00, mot dette med at de pedofile skal bli beskyttet.

Anne Grethe Seljordslia

24.11.2016 kl.18:52

Søtmonsen ): så bra! Tror det erveien å gå, vis dem at vi vet, ser dere og er klar over hva de driver med. Takk for at du deler :)

toveview

24.11.2016 kl.23:03

Viktig det du skriver her, samtidig har du fine løsninger, flott! Jeg kjenner heller ikke til hva lærere har i sitt utdanningsprogram, men det er viktig at temaet blir tatt på alvor. Når det gjelder innvandrerkvinner som jeg omgås, er det stort fokus på menneskehandel, tvangsgifting og kjønnslemlestelse. I kategorien overgrep er det i alle fall. Det er fint at vi gjennom våre utdanninger kan yte en innsats for andre :)

Anne Grethe Seljordslia

27.11.2016 kl.22:55

toveview: vanskelig å ta innover seg alt som er galt i verden, men vi må bare prøve :)

Siv Svanem

25.11.2016 kl.08:16

Uff ja, vi vil vel helst ikke vite, da kan vi lure oss slev til å tro at det ikke eksisterer. Men klart dte må på dagsorden. Noe må gjøres.

Anne Grethe Seljordslia

27.11.2016 kl.22:56

Siv Svanem: håper rette mennesker tar tak og setter det på dagsordenen :)

http://hevhodet.blogg.no/

26.11.2016 kl.15:09

Veldig enig ! Bra skrevet. <3

Anne Grethe Seljordslia

28.11.2016 kl.20:25

http://hevhodet.blogg.no/: dette er et tema jeg brenner veldig for :)

Den Rutete Skjorta

28.12.2016 kl.23:32

Jeg kunne ikke vært mer enig, jeg har jo selv akkurat begynt på utdanningen for å bli barnehagelærer, og som du sier, det er ingen ting på pensum om dette, selv om det i aller høyeste grad burde det. Det er en grusom virkelighet man absolutt kan komme borti i mitt yrke, og da er det greit å vite mer om hvordan man skal gå frem i slike situasjoner. Man får selvfølgelig diverse kursing, men det burde absolutt vært med i utdanningen.

Flott skrevet Anne Grethe <3

Anne Grethe Seljordslia

09.01.2017 kl.16:19

Den Rutete Skjorta: helt klart mye behov for kunnskap om dette!

Skriv en ny kommentar

Anne Grethe Seljordslia

Anne Grethe Seljordslia

46, Seljord

Dame på 46 som blogger om det meste. Veldig glad i å fotografere og alle bilder på bloggen er tatt av meg selv. Egen fotoside på Facebook: FotoSeljordslia Utdanna psykiatrisk hjelpepleier, har diabetes type 1 og er veldig glad i naturen.
Kategorier

Arkiv

hits