Wahl-safari dag to

Fortsettelse på gårsdagens innlegg En todagers seiltur

Nødbluss

Fyrverkeri? Neida, nødbluss fra en båt som ligger nord for oss. Akkurat idet matrosen trodde det var hviletid og oppankring. Selvfølgelig må vi prøve å finne ut hva som skjer, det kan være folk som trenger hjelp. Land er nærmere nødblusset enn vi er, men vi må. Nå er det så mørkt at vi ikke ser noenting nesten. Skipper`n styrer båten etter sjøkartet på Ipaden som suger strøm. Nødlader, hva er det? I det fjerne ser vi nødblusset stilner og et stykke fra båten ser vi to lys som vi går ut fra er redningsvester med lys. Altså to personer i sjøen. Havet duver i mørkret og matrosen får beskjed om å lytte og holde utkikk etter folk på havet. Lett når det er bekmørkt...

Skipper`n fører skuta gjennom bølger, skjær og grunner som er avmerket på sjøkartet. 2 og 3 meters grunner er ikke noe særlig når man har seilbåt med kjøl som stikker godt nedi sjøen. Lysene i sjøen blir etter hvert borte og vi går ut fra at de må ha kommet seg til land i og med nødblusset er fyrt opp ikke langt fra land. Vi kjører litt nærmere, men kan ikke se noe mer og må ta et valg på om vi skal komme oss videre mot land utenom skjær og grunner. Bensintanken begynner å bli lettere og lettere og målet blir å forsøke å finne Tjøme i bekmørkret. Strømmen på Ipaden begynner å gå faretruende nedover og vi tar et valg på å spare litt på den og følge en båtlei som Skipper`n har merket seg på sjøkartet. Vi regner med at i enden av den er det brygge og kanskje ikke alt for langt til bensinstasjon og strøm. 

Enden av båtleia

Månen går så vakkert ned i havet, farget oransj med en liten stripe av en sky over seg. I bekmørkret kommer vi fram til land og matrosen gleder seg til å kjenne fast grunn under føttene og et par timers god rolig søvn uten bølger som slår mot ripa i en båt som vaier i bølgene. Tanken på å gå tom for bensin midt utpå havet kun i lys av måneskinnet er lite forlokkende for en sliten førstereisjente som egentlig har fått nok sjø og bølger for en stund. I enden av båtleia er det to ting: svaberg og en avstengt båthavn for småbåter som kommer seg over enmetersgrunner... Altså ikke noe sted å sette beina på land. Vi må ankre opp litt ut fra land. Klokka er to om natta og matrosen koser seg ikke for øyeblikket. Skipper`n er antageligvis rimelig sliten etter dagens hendelser han også uten at han sier noe om det.

Under stjernehimmelen

Matrosen krøller seg sammen i soveposen så godt det lar seg gjøre og ligger og ser på en utrolig vakker stjernehimmel som kun forstyrres av masta som vaier fra side til side. litt vel mye etter matrosens smak. Utmattet sovner likevel matrosen, men våkner brått idet båten gjør et kast til sida så hun må holde seg fast. En rask kikk over ripa konstaterer nettopp det hun var redd for; vi driver fra land. Så som alle gode matroser gjør vekker hun Skipper`n og lurer på om vi skal foreta oss noe. Neida, sier Skipper`n, dette er helt naturlig med et drivanker. Vi reiser ikke langt skjønner du, sier han og sovner igjen. For å gjøre en lang historie kort ble det svært lite søvn og mye stjernehimmel og telling til 100 natten igjennom mens Skipper`n sov søtt.

Det lysner og Skipper`n er enig i at vi seiler videre. Nå tar vi en rask kikk på sjøkartet og rister litt i bensintanken. Vi har to valg og diskusjonen domineres ikke av enighet akkurat da. Matrosen mener vi må ta korteste veien til noe som ser ut som kan være et tettsted, Skipper`n mener vi klarer oss over sjøen, men ser frykten i matrosens øyne og gir etter for en bedende matros. Vi ankommer enden av fjorden, finner en brygge og fortøyer og matrosen får sin etterlengtede stund med fast grunn under beina. Rolig hav og kun idyll i båthavna, men ingen bensin. Løsningen blir taxi til nærmeste bensinstasjon som kun er to tre kilometer unna. 

Videre på ferden

Med full tank og godt humør fortsetter vi ned fjordtarmen, ut mot havet igjen. Gjennom skjær der bølgene slår mot land, tett i tett. På land henger det redningsbøyer, antageligvis av en grunn... Men Skipper`n fører oss trygt gjennom dette også med et stort smil. Vi er igjennom! Herfra er turen i grunnen bare idyll med sol, rolig hav og lite skjær. Noe er det, men det er det minste problemet i verden akkurat nå. Matrosen nyter båtlivet og er stolt av både seg selv og skutas Skipper som har fått oss gjennom både det ene og det andre.

Det er langt, fryktelig langt. Forbi Stavern som vi kjenner igjen, Rakke og noe matrosen tror er Nevlunghavn. Ikke så skrekkelig langt igjen da, tror hun. Men det viser seg at Nevlunghavn ikke er seilt forbi ennå. 

Litt motløse og oppgitte

Humøret faller en smule og vi lurer på om vi i det hele tatt klarer å komme til Kragerø i dag og tenker på den stakkars sjåføren som har ventet på oss i over et døgn. Så dukker Jomfruland opp i det fjerne. Endelig! Jomfruland ligger utenfor Kragerø, dit vi skal. Det er håp igjen :) Rett før enden av Jomfruland viser strømmen på sjøkartet 1%, det er litt lite syns både matros og Skipper`n og forsøker så godt de kan å memorere kartet resten av veien i hodet. Retning Nord-Vest når vi runder Jomfruland. Så rett vest inn Kilsfjorden. Veldig lett å se på kartet, ikke fullt så enkelt når du er der i ukjent farvann.

I og med matrosen tok sin hjelpepleierutdannelse i Kragerø, som for øvrig hadde svært lite sjø og båtliv på timeplanen, er hun litt kjent i området og peker ut retningen hun tror og er ganske sikker på. Skipper`n er skeptisk, men følger også denne gangen matrosens direktiver. Inn Kilsfjorden, forbi Tåtøy og helt inn i enden dukker båthavna opp. 

Endelig, vi er framme! Vi har klart det! Nå er det bare å få ladet opp og ringt sjåføren, guidet han til havna og pakke ut av båt og inn i bil. Klokka er sju om kvelden søndag. Skipper`n er rød i øya som to store tomater, men insisterer på å kjøre sjåføren til Sarpsborg. Matrosen som er overlykkelig og stolt over å ha gjennomført en sinnsyk seilas overtar roret og beordrer Skipper`n i seng mens hun kjører en fantastisk sjåfør tilbake til Sarpsborg. Rekker ikke siste ferje Moss-Horten, men å sove i bilen på kaia i Moss til første ferje går mandag morgen er bare deilig! Matrosen mønstrer av oppdraget hjemme klokka sju mandag morgen stolt av seg selv og ikke minst stolt av verdens beste Skipper.

 


Dette er omtrent ruta vi seilte
 

#båtliv #seilbåt #havet #turtips #reisetips #skipper #matros #albinviggen #idyll

Les også

Jomfruturen med film fra solnedgangen på havet

 

 

40 kommentarer

annebe

17.08.2016 kl.15:58

Så koselig med båttur, selv om jeg ikke er et typisk "båtmenneske" blir så fort uvell...hehe.. Jomfruland var jeg mye på som barn, elska å være der :)) Gøy å se fra turen deres..flotte sommerlige bilder <3<3

Anne Grethe Seljordslia

02.09.2016 kl.06:44

annebe: Vanlgivis blir jeg også sjøsyk av at det skvulper i vannglasset, men jeg tror jeg glemte bort å bli det midt oppi all spenningen :)

Margrethe

17.08.2016 kl.15:58

Herlig skrevet igjen..... og nydelige bilder <3 klem

Anne Grethe Seljordslia

02.09.2016 kl.06:44

Margrethe: Tusen takk og klem til deg <3

spisogspar

17.08.2016 kl.16:21

En flott båttur høres det ut som og flotte bilder :)

Anne Grethe Seljordslia

02.09.2016 kl.06:45

spisogspar: Det var en spennende og fin tur ja :)

ladyaugust

17.08.2016 kl.16:23

Nydelig bilder og takk for historien. Pappa er seiler og jeg elsker havet sånn veldig, men jeg er så sjøsyk at jeg er ikke havanes i båt og da ble det ekstra stas å få være med deg på tur :D Ha en fin dag <3

Anne Grethe Seljordslia

02.09.2016 kl.06:45

ladyaugust: Vanligvis blir jeg også sjøsyk, men tror jeg glemte det bort midt oppi all spenningen, og nytelsen :D

dvergpinschere i mitt hjerte

17.08.2016 kl.16:52

Ja det var litt av en tur første gang!! Herregud sier jeg..:-) Ja du var kjempe flink, og jeg hadde fått hetta om strømmen begynte å dale, og bensinen begynte å bli tom..Ikke gøy! Men dere lærte sikker masse på turen..hihih.. Blir gøy å følge dere på flere båt turer! :-)

Anne Grethe Seljordslia

02.09.2016 kl.06:46

dvergpinschere i mitt hjerte: Hihi, var jammen litt av en tur. Hjertet i halsen mer enn en gang på turen ja! Men moro, kjempemoro :)

maiken

17.08.2016 kl.17:59

Rart de ikke hadde bensin i båthavnen.

Er en fin opplevelse dere har hatt tross alt, dere har jo virkelig seilt ett stykke.

Håper neste tur blir uten dramatikk av noe slag og finfint vær....

Anne Grethe Seljordslia

02.09.2016 kl.06:47

maiken: Det håper jeg også, veldig :)) Blir ikke så langt neste gang vet jeg hvertfall :)

frodith

17.08.2016 kl.18:01

Det høres strabasiøst ut, og jeg hadde nok blitt som deg, men mulig litt mer redd enn deg. Jeg er skikkelig landkrabbe og kan NULL om båter. Men dere klarte det, og det var nok en god følelse :-)

Anne Grethe Seljordslia

02.09.2016 kl.06:47

frodith: Jeg vet ikke om det går an å bli mer redd enn jeg var til tider :D Men ja, det føltes godt når vi var framme og jeg er skikkelig glad for at Skippern har vokst opp i båt :)

margarites

17.08.2016 kl.18:02

Jeg skjønner mer og mer at båtlivet ikke er noe for meg. Så jeg synes du er kjempetøff som har vært på seiltur. Men det blir sikkert veldig mye bedre når du blir godt vant med alt. Vet hvordan alt funker, og hvor det er greit å dra.Havet er ikke som en vanlig bilvei, så jeg tror jeg holder meg på land. Tusen takk for en spennende tur :-)

Anne Grethe Seljordslia

02.09.2016 kl.06:48

margarites: Moro at du ble med :) Mange måter å dra til sjøs på, bare koselig om du blir med via bloggen :)

fruensvilje

17.08.2016 kl.19:46

jeg synes det hørtes ut som en litt slitsom tur,fin til tider,vakre bilder,men jeg tror jeg liker store båter best hi hi ,men dette blir en opplevelse å krysse av i boka

Anne Grethe Seljordslia

02.09.2016 kl.06:49

fruensvilje: Det blir en sånn historie man kan fortelle barnebarna etter hvert :D Den gangen bestemor osv.... :D

vestfroken

17.08.2016 kl.20:07

Så deilig! Nydelige bilder! :) Herlig å seile.Jeg mener jeg har seilet ved Kragerø for ti år tid siden. :)

Anne Grethe Seljordslia

02.09.2016 kl.06:50

vestfroken: Det var deilig imellom de gangene hjertet kom opp i halsen ja :) Vi har båtplass i Kragerø så blir nok en del der neste sommer :)

katrine

17.08.2016 kl.20:53

det er skummelt med de plutselige grunnene :)

Anne Grethe Seljordslia

02.09.2016 kl.06:50

katrine: Ja fysj! Hadde vært bedre om havet var dypt overalt der det skulle :)

karidansen

17.08.2016 kl.21:03

Bra at Skipper'n tar hensyn til matrosen når hun synes det blir for skummelt! Ser ut il at mannskapet praktiserte godt teamwork! ;) (Ellers kjenner jeg meg godt igjen i matrosens skepsis!)

Anne Grethe Seljordslia

02.09.2016 kl.08:22

karidansen: Hehe, var veldig bra Teamwork. Matrosen forlangte og Skipperen utførte ordre :D

Søtmonsen :))

17.08.2016 kl.21:58

Hehe, ja dere kan være stolte :) Alltid det beste med slike turer er at man kommer i mål, og da er det så godt å tenke på at man har gjort det allikevel :D

Anne Grethe Seljordslia

02.09.2016 kl.08:23

Søtmonsen ): det har du helt rett i :)

Unni

18.08.2016 kl.10:13

Åh, du skriver så herlig Anne Grethe! Lever meg virkelig inn i, og føler nesten at jeg var der selv også! :-P Litt vel spennende spør du en landkrabbe som meg! Godt det gikk bra og at turen ble fin alt i alt! <3

Stor klæm

Anne Grethe Seljordslia

02.09.2016 kl.08:24

Unni: stor klem tilbake med en stor tusen takk for flotte ord!

Janne

18.08.2016 kl.22:20

Så bra turen ble fin alt i alt<3

Anne Grethe Seljordslia

02.09.2016 kl.08:25

Janne: ja jammen godt det endte bra :)

Jeanett Michelle

21.08.2016 kl.15:59

Bra det ble en fin tur, og mange flotte bilder<3

Anne Grethe Seljordslia

02.09.2016 kl.08:26

Jeanett Michelle: tusen takk, moro å høre :)

RisRosOgKlaging

22.08.2016 kl.15:47

Kjekt å lese :-) Flotte bilder!

Anne Grethe Seljordslia

02.09.2016 kl.08:26

RisRosOgKlaging: tusen takk, moro å høre :)

hellaaa

27.08.2016 kl.12:16

fine bilder :)

Anne Grethe Seljordslia

02.09.2016 kl.08:28

hellaaa: tusen takk <3

Iselin Renée

01.09.2016 kl.12:02

Flotte bilder :)

Anne Grethe Seljordslia

02.09.2016 kl.08:28

Iselin Renée: tusen takk <3
Flotte bilder.

Ole Johan

22.04.2017 kl.23:15

Husker godt denne turen. Kan med største fornøyelse ta en ny seiltur med deg vennen☺

Skriv en ny kommentar

Anne Grethe Seljordslia

Anne Grethe Seljordslia

46, Seljord

Dame på 46 som blogger om det meste. Veldig glad i å fotografere og alle bilder på bloggen er tatt av meg selv. Egen fotoside på Facebook: FotoSeljordslia Utdanna psykiatrisk hjelpepleier, har diabetes type 1 og er veldig glad i naturen.
Kategorier

Arkiv

hits