Hvilken bås hører du hjemme i?

Så lett det er å plassere mennesker i en bås der vi syns de hører hjemme. Uansett hvilken sammenheng det er så setter vi mennesker inn i den båsen vi syns de passer. Helt uten å ha undersøkt saken noe nærmere. Ofte er det en uttalelse eller hvordan man ser ut og er kledd som gjør at vi putter de i akkurat den båsen. Eller en enkelt hendelse som får oss til å synes at der passer du inn, rett i båsen med deg!

Noen ganger er det kanskje rett, men i de fleste tilfeller har mennesker litt mer ved seg enn det første du ser. Så kan man jo lure på dette med førsteinntrykket da, hvor viktig er det for hvilken bås du setter folk i? Møter du meg på butikken med tatoveringer og lilla hår ville du kanskje puttet meg i en bås som ikke passer til den Anne Grethe du møter på jobb i arbeidstøy, eller til fjells i fjellklær. Alt avhenger av hvor du ser meg først, og hvordan.

Kanskje du hører om en person som har vært innlagt på psykiatrisk, hvilken bås setter du denne i? Båsen for gale eller båsen for stakkars mennesker som sliter? Eller i en helt annen bås hvor denne mest sannsynlig hører best hjemme. Hvis du tar deg tid til å bli kjent med et menneske og spørre litt rundt tankene, uttalelsene og handlingene vil du mest sannsynlig bli overrasket.


Livet er ikke alltid like rett å gå

Gjennom livet har jeg møtt mange, både i jobbsammenheng og privat som har overrasket meg og vist seg å være noe helt annet enn førsteinntrykket. Jeg forsøker å passe meg vel for å sette mennesker i bås før jeg har funnet ut hvor jeg skal plassere dem. Livet har lært meg at ting sjelden er som det ser ut med en gang.

En gang møtte jeg et menneske som for andre ville sett ut som en sliten alkoholiker, ustelt og beruset. Dette mennesket lærte jeg å kjenne som en varm og omsorgsfull person som kun ville det beste for alle. Nettopp derfor ble livet slik som førsteinntrykket sa. Dette mennesket er ikke i denne verden lenger, men er en jeg tenker ofte på som et menneske jeg gjerne skulle blitt enda mer kjent med. Store og varme øyne som så rett gjennom deg og satte fingeren på nettopp det som var rett. Hatet og utskjelt av mange, men høyt elsket av noen. Jeg skulle virkelig ønske dette mennesket hadde fått bo i en bedre bås enn det var plassert.

Ta deg tid til å lære å kjenne mennesket før du setter det i bås. Å bli feilplassert kan ødelegge så mye mer enn du tror.

Anne Grethe

31 kommentarer

annebe

24.06.2016 kl.15:16

Enig, man danner seg fort noen tanker ved første øyekast..men får seg mange ganger en overraskelse når en blir mer kjent :)) Så en skal vokte seg vel for å forhåndsdømme noen..men noen får man bedre kjemi med enn andre ...slik er det bare :)) God helg :))

Anne Grethe Seljordslia

24.06.2016 kl.15:31

annebe: Ja kjemi er en ting man aldri kommer utenom, man kan ikke LIKE alle like godt. Det er vel derfor vi er forskjellige. Men jeg liker veldig godt mange som ikke har samme mening som meg, de trenger ikke det :)
God helg til deg <3

dvergpinschere i mitt hjerte

24.06.2016 kl.15:50

Det skulle ikke være nødvendig med båser..man er som man er.. Men skjønner hva du mener..i en perfekt verden fantes det ikke båser! Man godtok hverandre uavhengig av bås..HA en god helg!

Anne Grethe Seljordslia

24.06.2016 kl.16:29

dvergpinschere i mitt hjerte: Mye bedre med friareal hvor alle kunne gått fritt ja, men dessverre finnes det så mange båser
God helg til deg og klem <3

Unni

24.06.2016 kl.15:54

Det er så sant som det er sagt (skrevet)! Du har helt rett Anne Grethe, det er alt for lett å sette folk i bås! Og så alt for lett å tro at, sånn og sånn. <3 Det beste er nok å bli kjent med vedkommende før man uttaler seg, og helst bør man være forsiktig med hva man sier da også, iallefall av det negative slaget... <3

Godt skrevet flotte Anne Grethe! <3 Stor fredags -klem.

Anne Grethe Seljordslia

24.06.2016 kl.16:32

Unni: Men vi gjør det nok alle sammen innimellom. Bare greit å tenke litt over det av og til :) God fredagsklem til deg <3

Vera Lynn

24.06.2016 kl.16:12

Uansett hvor mye vi har bestemt oss for ikke sette et annet menneske i bås, så er det veldig lett at vi gjør det allikevel. Jeg tør påstå at vi alle har ramlet ut på denne her. Noen påstår at førsteinntrykket av en person beskriver akkurat hvordan en person er, men det har jeg ofte erfart ikke stemmer, på både godt og ondt.

Jeg prøver så godt jeg kan å lære et menneske å kjenne, før jeg gjør meg opp en mening om vi er på samme bølgelengde eller ikke. Skulle vi ikke være det, og det hender jo, så klarer jeg å omgås vedkommende allikevel :o))

Anne Grethe Seljordslia

24.06.2016 kl.16:35

Vera Lynn: Jeg tror du har helt rett, vi gjør nok dette alle sammen av og til. Førsteinntrykket viser seg nå likevel ofte å ikke stemme når man blir kjent på en annen måte :)

Jeg kan også omgås mennesker jeg ikke har verdens beste kjemi med, men må påstå det er lettere med de jeg går godt overens med :)

tanketromling

24.06.2016 kl.17:50

Jeg har ofte hatt litt forakt for folk som putter mennesker i bås. Det er litt stakkarslig.

For all del, det forenkler jo mye. Men som du sier - man kan gå glipp av så mye.

Båssetting er en overforenkling av tilværelsen. Og noen mennesker trenger kanskje slikt.

Anne Grethe Seljordslia

24.06.2016 kl.18:12

tanketromling: Men nå putter du de i bås og har forakt for dem :) Hihi
Viktig å tenke litt over ting før man handler, på mange områder.

tanketromling

24.06.2016 kl.18:18

Hehe ja. Jeg er kongen av selvmotsigelser. Og nei takk. Tenking før man prater tror jeg er oppskrytt. Det er bare ord. Og de bør få løpe fritt og kræsje. Det skaper debatt og lærdom.

Anne Grethe Seljordslia

24.06.2016 kl.18:34

tanketromling: Like greit å være ærlig om det :D

tanketromling

24.06.2016 kl.18:44

Haha ja. Og jeg tenkte nettopp på dette temaet nå da jeg gikk tur med hunden. Hvis vi menn skal sette grenser for oss selv ved å tenke før vi prater, hvilken funksjon har dere kvinner da?

Nei, dere kvinner er grensesetterne. Og vi er grenseovertrederne. Sånn skal det være.

margarites

24.06.2016 kl.19:33

Så utrolig bra skrevet. Og så sant. Førsteinntrykket er absolutt ikke alltid det rette man får av en person, viktig å høre og bli ordentlig kjent med personen også. Det dukker ofte opp ting man ikke kan se og som kan endre inntrykket man får. Ingen skulle behøve å bli plassert i bås, hverken fattig eller rik, ung eller gammel :-)

Anne Grethe Seljordslia

24.06.2016 kl.19:49

margarites: Tusen takk :) Ja ingen burde blitt plassert noe sted, men vi gjør det alle sammen. Noen mer, andre mindre :)
Men ofte lurt å gi ting litt tid. Har opplevd det motsatte også, folk som var veldig ok forandret seg til å ikke bli det :)

Søtmonsen :))

24.06.2016 kl.20:30

Virkelig flott innlegg <3 Slik at jeg bare må dele det <3 Er selv plassert i bås. Som upopulær, den fete, den stygge, den teit, den rare og rett og slett som en person de ikke ville si hei til en gang.. Så vet godt hvordan det er å bli dømt ved omslaget.

Anne Grethe Seljordslia

24.06.2016 kl.21:19

Søtmonsen ): Så moro at du liker innlegget og deler :) Men ikke noe moro at du blir satt i bås! De burde virkelig blitt kjent med den flotte jenta du er før de plasserer deg noe som helst sted, syns jeg :)

fruensvilje

24.06.2016 kl.20:38

du har rett i det ,jeg setter ingen i bås )

Anne Grethe Seljordslia

24.06.2016 kl.21:19

fruensvilje: Så bra Connie :))

Moving On

24.06.2016 kl.20:44

Så otrolig sant og riktig skrevet av deg.

Satt faktisk og snakket med en venninne om dette senest i går tror jeg det var. Hvor lett det er og sette noe i bås.

Sette folk i bås er ikke noe en vil gjøre, men alikvavell er det noe ALLE gjør enten en liker det eller ikke!

Bestevenninnen min og jeg satte hverandre i bås.. Hun var tidenes bitch, en skikkelig blære og rakket ned på ALLE andre en seg selv..

Jeg var for henne : en skikkelig bondejente, rar, og helt fjern og ubrukelig..

Vi har nå vært venner i snart 10år, og vi har ledd såå mye av våres tanker om hverandre før vi ble venner.. for vi hadde SÅÅÅ feil omhverandre!

Hun er tidenes søsteste, omtenksome og rareste jente jeg noen gang har kjent! med et hjerte av gull og alt annet en bitch!

Anne Grethe Seljordslia

24.06.2016 kl.21:21

Moving On: Hihi, så morsomt at det går an å snu SÅ mye. Fra å nesten hate hverandre til å bli bestiser :) Rart det der, hvis man bare blir kjent med hverandre så endrer ting seg ofte. Både ene og andre veien faktisk :D
Tusen takk for flott kommentar!

Søtmonsen :))

24.06.2016 kl.22:16

Hehe, takk for det :)

Ja, syntes dette var så bra skrevet av deg :) <3

Anne Grethe Seljordslia

24.06.2016 kl.22:29

Søtmonsen ): Veldig koselig å høre <3

Moving On

24.06.2016 kl.22:29

Ja for mange mange år siden hadde ikke noen av oss noe pent og si til hverandre - mens den dag i dag er Alt trukke tilbake! Haha veldig rart ,men jeg lærte også mye av de.. Merker jeg er mer forsiktig, joda jeg sette nok folk i bås, men jeg lar alltid folk få en sjanse, selv om Kari nordmann havner in"klin gal" båsen , så får henne en sjangse :) 90% av gangene er det jo helt rivruskende feil uansett:)

Anne Grethe Seljordslia

24.06.2016 kl.22:32

Moving On: Egentlig er vi nok ganske like. Av og til blir det bare sånn at vi putter folk i bås selv om vi ikke burde. Jeg blir glad når jeg tar feil :)) Rette veien altså.... :D

Moving On

24.06.2016 kl.22:47

Ja blir like glad hver gang jeg tar feil også - den rette veien:)

Anne Grethe Seljordslia

24.06.2016 kl.22:48

Moving On: Hihi :) Herlig å både innse og innrømme at man tok feil :)

Birgitte Østby

25.06.2016 kl.01:45

Det er så kjedelig og fælt å bli antatt eller dømt for å være noe du ikke er/ noe du ikke er og gjør osv. :( Heldigvis tar mange feil og forstår det selv. Og andre ikke

Anne Grethe Seljordslia

25.06.2016 kl.11:14

Birgitte: Ja ikke noe godt å bli plassert i en bås man ikke hører hjemme. Viktig å tenke seg om før man setter noen i en bås, tror jeg :)

Den Rutete Skjorta

26.06.2016 kl.09:59

Veldig flott skrevet Anne Grethe, og du har så rett. Man burde absolutt ikke sette folk i bås, men vi er nok litt for kjappe til å gjøre det. Man fortjener alltid en sjanse - uansett hva fortiden sier.

Anne Grethe Seljordslia

26.06.2016 kl.12:03

Den Rutete Skjorta: Tusen takk! Ja vi bør egentlig finne ut litt mer før vi putter folk i båser, men er fort for å gjøre det

Skriv en ny kommentar

Anne Grethe Seljordslia

Anne Grethe Seljordslia

46, Seljord

Dame på 46 som blogger om det meste. Veldig glad i å fotografere og alle bilder på bloggen er tatt av meg selv. Egen fotoside på Facebook: FotoSeljordslia Utdanna psykiatrisk hjelpepleier, har diabetes type 1 og er veldig glad i naturen.
Kategorier

Arkiv

hits