Er dette det neste?

Saken om hijab til bunad har vakt sterke reaksjoner hos mange. For min del kan folk gå med hva de vil, men jeg lurer på hva det neste blir? Er det slik at vår norske kultur og samfunn skal moderniseres til et rasismefritt land hvor vi godtar alt? Ja til utvikling og ja til et rasismefritt samfunn, men skal vi godta alt? Når jeg gikk på skolen var det noen som av religiøse hensyn ikke fulgte kristendomsundervisningen. Nå finnes det ikke kristendomsundervisning lenger i skolen. Norge har alltid vært et kristent land med kristendomsundervisning der vi har fått inn gode etiske verdier. Nå skal det ikke synges julesanger til jul lenger, fordi det støter noen av våre nye landsmenn. Jeg har ingenting i mot de fleste av våre nye landsmenn, det finnes mange som har innordnet seg etter det norske samfunnet og ikke ønsker seg tilbake til det de kom fra. For det er jo en grunn til at man flykter fra sitt eget hjemland og hit til lille Norge.

Er det da slik at dette blir det neste; en modernisering av norsk bunad.


Bildet er ikke tatt av meg, men jeg har rettigheter til bildet

Bunaden er ikke en kristen tradisjon, det er en kulturarv. Det vet jeg. Men bunaden er et festplagg som vi har bært for å vise hvor i landet vi kommer fra. Mest av alt på Norges grunnlovsdag 17. mai. Det var den dagen Norge ble fritt og det er det vi feirer denne dagen. Et fritt Norge med egne lover og egen kulturarv. Skal vi ha et rasismefritt samfunn så må vi da finne oss i at de som har en religion der alt skal dekkes til, men samtidig skal være norske kommer opp med en løsning som dette.

Er det slik vi vil ha det i et rasismefritt samfunn?

#bunad #hijab #burka #tradisjoner #religion #kulturarv

25 kommentarer

annebe

21.06.2016 kl.22:22

Har ikke satt meg så inn i den bunadsdebatten, og har ikke så sterke meninger om det ...Men jeg er glad i , og vil gjerne beholde typisk Norske tradisjoner også :)) God natt<3

Anne Grethe Seljordslia

21.06.2016 kl.22:23

annebe: Det vil gjerne jeg også :) God natt <3

Søtmonsen :))

21.06.2016 kl.22:51

Helt enig.. Går ikke å tar på meg en samekofte f.eks. og fester masse dill dall på den som ikke hører til. Føler det blir feil. Da er det ikke en bunad da. Synes ikke jeg. Synes vi skal liksom alltid føye oss for våre nye landsmenn.. Synes det blir så feil, for det er en norsk TRADISJON. Og da synes jeg den burde være slik som den er ment til å være. Er ikke for å være rasist. For jeg synes kanskje de blir rasistiske jeg da, siden de ikke godtar denne tradisjonen...

Anne Grethe Seljordslia

21.06.2016 kl.22:56

Søtmonsen ): Nei i mine øyne er det noe som blir rart. Selv om jeg i utgangspunktet ikke er rasistisk. Jeg skulle bare ønske man kunne innordne seg litt etter den norske tradisjonen, ikke lage sin egen i nytt hjemland
Tviler på at vi hadde fått bygge kirker om vi flyktet til et muslimsk land

Søtmonsen :))

21.06.2016 kl.22:57

Mhm.. Akkurat

22.06.2016 kl.00:33

Bunad er bunad. Hijab er hijab. (En spade er en spade.)

Hvorfor i himmelens navn dekker de seg til - det som Gud eller Allah har skapt? Hvorfor komme til Norge pga ufred knytter til Islam og så tviholde på å dekke seg til. Ja dette ble nå en annen debatt. Men alle mennesker er like mye verdt. Forstår overhode ikke denne tildekkingen. Nei det er ikke sunt. Å ha klær på seg - fint. Å gjemmes bak klær - usunt på mange måter.

Syes jeg.

God natt, hvis du ikke allerede har lagt deg <3

Anne Grethe Seljordslia

22.06.2016 kl.00:55

Anonym: Ja det ble en annen debatt, men kanskje de dekker seg til for å være anonyme, slik som du? :)

Cathrine

22.06.2016 kl.00:54

Enig med deg...

Anne Grethe Seljordslia

22.06.2016 kl.00:57

Cathrine: Godt å høre at vi er flere som er bekymret for fremtiden

Unni

22.06.2016 kl.02:16

Det er litt morsomt at vi ikke er enige, for en gangs skyld flotte Anne Grethe! <3 For det er vi jo stort sett alltid. ;-)

Jeg respekterer dine meninger, og jeg vet at du respekterer meg også! Jeg ønsker ikke å lage noe krangel mellom oss, men det er jo litt gøy å diskutere!?

Mye av mine meninger, i denne saken, bunner nok i at jeg ikke er kristen, og ikke liker tradisjoner. Og ser nok på bunaden som "bare" en kjole fra stedet vi kommer fra, har vokst opp eller har tilknytning til.

Men jeg skjønner at det ligger dypere hos deg, og jeg forstårr hva du mener! <3

Selv om det ikke går inn.. ;-)

Riktig god natt kjære deg, drøm søtt. <3 Stor klem

Anne Grethe Seljordslia

22.06.2016 kl.10:36

Unni: Vi kan jo ikke være 100% enige om alt kjære Unni :) Klart jeg respekterer dine meninger!

For meg handler det kanskje mer om den snikinnføringen av andre tradisjoner og redselen vår for å bli kallet rasistiske hvis vi sier noe imot.

Jeg er ikke rasist, jeg har mange venner og bekjente som ikke er opprinnelig norske. Noen av disse peker også på det jeg sier med snikinnføring av religiøse tradisjoner i den norske kulturen.

Hos meg ligger dette forankret i det gamle der en stolt nordmann kjempet for sitt fedreland :)
Håper du får en fin dag :) Klem <3
Hmmmmmmmmmmmmmmm Jeg mener at noen verdier MÅ være norske....... Det er jo nordmenn som har kjempet frem til et FRITT Norge og det ligger dypt hos den generasjonen som var og er......... Jeg er stolt av vårt Norge som står under egen grunnlov <3 Jeg tror ikke vi hadde fått samme rettigheter i andre land, som de som kommer hit og bygger moskeer..... Jeg synes vi har blitt flerkulturelle på mange måter. Men noe må være vårt.

Anne Grethe Seljordslia

22.06.2016 kl.10:38

Etdiktomdagen: Her ser jeg at vi er hundre prosent enige. Det gamle frie Norge som nå blir utslettet. Ha en fin dag :)

Emelie Karlsson

22.06.2016 kl.08:14

Kristendomsundervisning kan vi bare droppe synes jeg. Jeg husker at jeg hatet det da jeg gikk på skolen, for det er mange norske som ikke er kristne og jeg synes det blir for dumt å prakke på barna masse sånt når det absolutt ikke er noe man tror på. Men hvis grunnen til at det ble fjernet fra skolene er pga "de nye", så synes jeg det blir helt feil grunn.

Hijab til bunad bryr meg ingenting, men sånn generelt så er jeg imot heldekkende hodeplagg hvor man bare ser øynene til personen. Jeg synes det er skummelt og jeg liker ikke at mennesker skjuler seg på den måten. Kanskje litt fremmedfrykt, men dette mener jeg likevel.

Anne Grethe Seljordslia

22.06.2016 kl.10:42

Emelie Karlsson: Mye bra etikk i kristendomsundervisning :) Likevel handler dette om, for meg, å holde på de norske tradisjonene, ikke bare være snille piker og godta alt "nytt"

fruensvilje

22.06.2016 kl.08:51

synes hidjab er helt greit til bunad ,bare det kun dekker håret,men som på dette bilde der en er heldekket synes eg ikke noe om under noen omstendigheter.Bunad er et festplagg ja,og da hadde det vært hyggelig om våre nye landsmenn gikk med festdrakt frasitt hjemland ,for det er mange vakre plagg der ute i den store vide verden

Anne Grethe Seljordslia

22.06.2016 kl.10:44

fruensvilje: Men det er dette som er problemet. Vi godtar hijab til bunad fordi det er nesten som hodeplagg og det gjør ingenting. Men hva blir det neste?????

karidansen

22.06.2016 kl.08:53

Antagelig hadde vi måttet innrette oss veldig dersom vi haddde flyttet til et muslimsk område. Det er greit å ta vare på egne tradisjoner, men man skal også vise respekt for tradisjonenene dit man kommer. Egentlig handler vel religion om mye av det samme, med ulike variasjoner. Vi vil ha noe å tro på, men jeg tenker at "Rammene" er menneskeskapt og at mye av det bunner i en slags "Frykt". Jeg er ikke noen ivrig kirkegjenger, og jeg synes det har skjedd mye ille i "Guds navn"...men jeg tror på NOE!

Anne Grethe Seljordslia

22.06.2016 kl.10:46

karidansen: Jeg er enig, vi hadde neppe fått snikinnført kristendommen på den måten i et muslimsk land. Tradisjoner og religion er jo to forskjellige ting, men de henger sammen og vi har så lett for å blande på dem. Mye ille har nok skjedd både i Guds navn og i Allahs navn, dessverre

dvergpinschere i mitt hjerte

22.06.2016 kl.09:13

Ja for meg kan alle gå med hva de vil..men JEG ville ikke ha tuklet med tradisjonene..tror jeg..er litt usikker på hva jeg mener..hihih. Men jeg bryr meg ihverfall ikke med hva andre gjør!

Anne Grethe Seljordslia

22.06.2016 kl.11:17

dvergpinschere i mitt hjerte: Ikke så lett å ha meninger om alt. Jeg har hatt noen samtaler med andre om dette tidligere og det engasjerer meg veldig. Må igjen understreke at det ikke handler om rasisme, men et ønske om å beholde gode gamle Norge! :)

Ole Johan

22.06.2016 kl.21:03

Dette er å gå langt over grensen!

De norske som ikke er interesserte i norske tradisjoner og kultur, lar den ihvertfall være i fred, sånn at vi som er stolte av dette kan nyte det.

Men å kødde med våre slekts? og stedsbunader er ikke greit.

Hva om jeg hadde kommet med koranen, og fått lagd et kors på den? Og attpå til kalt meg syrer, eller somalier? Trur ikke det hadde falt i smak hos denne jenta som som er i Arbeiderpartiet heller. Nei, ingen hijab på norske bunader takk!!

Anne Grethe Seljordslia

23.06.2016 kl.19:44

Ole Johan: :)

22.06.2016 kl.21:21

Hei :)

Det var meg som skrev at bunad er bunad, hijab er hijab og en spade er en spade. Var ikke klar over at jeg ikke var pålogget. Det var ikke meningen å svare anonymt!

Jeg synes at man skal respektere bunadsskikker. Og annen skikk og bruk også.

Mvh Ann Eli fra Littegranne 😊🍃🌼🍀 I ettermiddag har vi vært i fjæra og gleder meg til å vise bilder fra landevegen og fjæra. 👣 God kveld 🌞

Anne Grethe Seljordslia

23.06.2016 kl.19:45

Anonym: sånt som skjer av og til det med å svare som anonym uten å ville det :)) da er vi enige :)

Skriv en ny kommentar

Anne Grethe Seljordslia

Anne Grethe Seljordslia

46, Seljord

Dame på 46 som blogger om det meste. Veldig glad i å fotografere og alle bilder på bloggen er tatt av meg selv. Egen fotoside på Facebook: FotoSeljordslia Utdanna psykiatrisk hjelpepleier, har diabetes type 1 og er veldig glad i naturen.
Kategorier

Arkiv

hits