Har samfunnet blitt for travelt til å ha tid til hverandre?

Før i tida var det et slit fra morgen til kveld for å få hverdagen til å henge sammen. Gården var full av arbeidsoppgaver både ute og inne. Alle på gården jobba sammen og ungene var ikke store før de fikk tildelt oppgaver som bidro til å få alt til å henge sammen. Sommerferien var ikke snakk om å tilbringe i utlandet, men et håp om finvær slik at høyet kom i hus i rett tid og dyra hadde nok mat til vinteren. Likevel hadde de tid til hverandre. Godord som ble utdelt i forbifarten mens man holdt på med gårdsarbeidet. Alle var samlet til måltidene og det var alltid en god prat rundt bordet mens middagen ble fortært. Når foreldre ble gamle fikk de hjelp av familiemedlemmer og kontakten mellom familiemedlemmer var god og trygg. Kaffe og kake kom på bordet hvis det dukket opp fremmedfolk i gården. Gjestfriheten var alltid tilstede. På butikken vekslet man alltid et ord med andre kunder og gikk man forbi nabogården ble det alltid tid til en prat over gjerdet. Dette var en stor del av livet på landet, livet i byen var kanskje litt annerledes, men hadde nok likevel mye av de samme verdiene. Ta vare på hverandre, ha tid til hverandre. 

I dag er de fleste gårdsbruk lagt ned, vi bor i eneboliger som skal være store og romslige. Når barna flytter ut har vi tid og råd til oppussing slik at huset blir fint og stort. Vi har hytte på fjellet, ved sjøen og biler og båter. Vi reiser til Syden og på storbyferie. Vi besøker barn og barnebarn sjeldnere og sjeldnere. Vi har ikke tid. Ser vi naboen på butikken kjenner vi de knapt. Vi snakker hvert fall ikke med dem. Måltidene blir fortært som ferdigretter enten hjemme eller på restaurant, gjerne alene. Gamle som ikke kan ta vare på seg selv blir sendt på sykehjem eller eldreboliger, fordi vi ikke har tid. Vi orker ikke midt oppi alt det andre vi må.

Forskjellene i samfunnet blir større og større. Det meste handler om status og penger. Vi må ha alt reklamen tilbyr oss, vi må jobbe mer for å få råd til det. Da har vi ikke tid til de rundt oss som trenger oss. Ingen reiser på besøk uten å avtale minst en uke i forveien lenger. Alt skal passe for alle. Folk haster forbi på gata med blikket festet tomt mot veien der framme. Målbevisst på at man skal et sted. Folk rundt enses ikke.

Heldigvis er dette å svartmale alt og alle, det er heldigvis ikke sånn hele tiden. Av og til gjør vi ting litt utenom, av og til tar vi oss tid til å gjøre litt annerledes. Det føles godt når man har disse øyeblikkene av ro og godhet. Å ha tid til, oppleve og kjenne på at dette føles godt!

-----------------------------------------

Relaterte innlegg

Smiley day

Fri til å være deg

Hvordan ser en toppblogger ut?

 

35 kommentarer

tanketromling

11.06.2016 kl.15:06

Ja, du sier noe. Føler ofte at man går over bekken etter vann i dette samfunnet vårt. Husker når de introduserte 4-stjerners middag. Da dro jeg på smilebåndet. Nå slipper vi å gå på middag til hverandre. Vi kan se det på TV.

Vi har gått langt i å la andre ta kontroll over livene våre. Tror vi har en god vei å gå til de livene vi faktisk ønsker å leve.

Anne Grethe Seljordslia

11.06.2016 kl.15:09

tanketromling: Det tror jeg også, og av og til blir det veldig synlig. Jeg flirer når jeg ser Farmen og noen utrykker at "melka fra kua smaker nesten det samme som den fra butikken"

tanketromling

11.06.2016 kl.15:14

Men jeg tror dette snart endrer seg nå. For dem "imponeringsfaktoren" som TV, iPhone osv. har nå vil snart gi seg. Det er som glassperler til de innfødte i Afrika. Kjempegøy i begynnelsen, så vil det dabbe av.

Så snart er vi nok tilbake i det "ekte" samfunnet igjen.

Anne Grethe Seljordslia

11.06.2016 kl.15:17

tanketromling: Kanskje du har rett :)

Unni

11.06.2016 kl.15:18

Så ufattelig bra skrevet kjære Anne Grethe! <3 Og jeg kunne ikke vært mere enig med deg! Tenk hvordan det har blitt. Ikke det at ALT var "så mye bedre før" heller, på noen områder. Men man skulle kanskje tro, at så langt som vi har kommet i dag, på det meste, at medmenneskelighet og det å bry seg om hverandre var det vi skulle vært flinkest til, i alt det vi er flinke til!...

Godt vi er flinke til å like og kommentere på Face da.. :-p (ment som ironi, men det skjønner du sikkert!?) ;-)

<3 Stor klem til deg! <3

Anne Grethe Seljordslia

11.06.2016 kl.15:21

Unni: Ikke sant, medmenneskelighet var det vi burde være gode på. Når jeg satt utenfor Oslo S på tirsdag og ventet på dere slo det meg hvor travle vi er. Alle haster forbi i eget stress og jeg satt og ventet på å få møte noen jeg aldri hadde møtt før. Jeg hadde egentlig ikke tid, men jeg angrer ikke et sekund!
Veldig bra med likes og kommentarer på Face, man MÅ liksom det :D
Klem til deg <3

Unni

11.06.2016 kl.15:25

SV: Og jeg er SÅ glad for at du tok deg tid, og ikke angrer på det! <3 For det gjør iallefall ikke jeg. Bare så synd med tiden... <3 Den går så fort vettu!

Anne Grethe Seljordslia

11.06.2016 kl.15:27

Unni: Ja den tida går alltid for fort i godt selskap :) Men det blir ikke siste gangen, det er jeg helt sikker på <3

Unni

11.06.2016 kl.15:32

SV: Det er jeg helt sikker på også! <3

dvergpinschere i mitt hjerte

11.06.2016 kl.16:18

Ja hverdagen er blitt alt for hektisk for mange! Man klarer ikke følge med...Jeg tror faktisk det sosiale livet var bedre før..Nå sitter vi bak skjermer og føler oss sosiale..Flotte og tankevekkende innlegg!

Anne Grethe Seljordslia

11.06.2016 kl.16:22

dvergpinschere i mitt hjerte: Ja vi gjør det. Sosiale medier.... Det er der vi er sosiale, og når vi møter noen fra sosiale medier så er det ikke sikkert vi hilser på dem engang.... hvertfall sånn på facebook... :)

annebe

11.06.2016 kl.17:48

Mye sant her ja...syns bare dagene fyker av sted jeg.. Jeg er flink til å ta meg av mine nærmeste det skal jeg ha...det mest annet prioriterer jeg bort...Men jeg er flink til å smile til folk jeg passerer da..hehe.. Kos deg med kvelden <3

Anne Grethe Seljordslia

11.06.2016 kl.18:19

annebe: Helt enig med deg :) Syns det viktigste er de nærmeste også, men kan være litt forskjellig hvem de nærmeste er :) Jeg er ikke så flink til å smile til alle ute på gata, men det er fordi jeg blir litt stresset hvis det er veldig mange. I nærmiljøet gjør jeg det, og på butikken :)

Bygdefrua

11.06.2016 kl.17:49

Vi har nok glemt mye av verdiene. Vi er mer opptatt av status og utseende. Vi er blitt mer egoistiske og livet handler om å realisere seg selv. Men tror allikevel mange lengter tilbake til roen og familielivet. Det er vel kanskje det man higer etter når man bestiller ferier til syden. Man må bort fra jaget etter perfeksjon.

Anne Grethe Seljordslia

11.06.2016 kl.18:29

Bygdefrua: Det tror jeg du kan ha rett i. Tror ikke vi er tjent med å gå helt tilbake, fordi samfunnet har endret seg og vi må være med litt. Men det skader neppe å tenke litt over jaget og ta seg tid til medmenneskelighet så langt man kan :)

frodith

11.06.2016 kl.17:58

Jeg prøver å ta meg litt tid til kvalitet-tid med folk i det minste. Om det blir litt for travelt ofte, vil jeg ha kvalitet NÅR jeg treffer folk :-) Så stilig at du har laget deg ny header av det bildet <3 Kos deg med lørdagen <3

Anne Grethe Seljordslia

11.06.2016 kl.18:30

frodith: Enig med deg, kvalitetstid er bra! Tror vi har godt å sette oss ned og tenke litt av og til på hva vi holder på med. Kanskje vi kan endre på litt?
Likte nye headeren min jeg også :D

karidansen

11.06.2016 kl.18:28

Jeg er enig med deg i veldig mye av det du skriver her.....men det var ikke bare idyll rundt om på gardene før heller. Flere generasjoner undre samme tak kunne nok by på utfordringer. Samtidig har vi ikke vondt av å jenke oss litt, vise omsorg og ta vare på. I dag har det blitt veldig mye på ungdommens premisser - og det fører til egoisme og sjølopptatthet. :)

Anne Grethe Seljordslia

11.06.2016 kl.18:32

karidansen: Det var nok ikke bare bonderomantikk nei :) Men jeg tror vi har godt av å tenke litt på det av og til. Jeg tror ikke det gamle samfunnet hadde vært gjennomførbart nå når alt kommer til alt :)

Moving On

11.06.2016 kl.19:09

Er nok mye i dette også.

Men samtidig ser jeg også at vi også er blitt mer oppmerksome på dette.

så jeg synst det har forandrest seg igjen de siste årene.

Folk ser LITT mer opp og forbi skjermene, vi tørr lå av en prat.

Kanskje dette bare er noe jeg innbiller meg, jeg aner ikke :)

Anne Grethe Seljordslia

11.06.2016 kl.19:12

Moving On: Jeg håper du har rett :)) Uansett så må man nok starte med seg sjøl og ta noen tak der det går an :)

Moving On

11.06.2016 kl.19:15

Ja, er nok med seg selv en må starte.

jeg har selv startet med og alltid ha telefonen på lydløs når jeg går ut døra, og bruker den minst mulig med venner og når jeg sitter på kollegtive, er jeg meg bevist på å se opp og ut =) det var jeg ikke før :) kanskje derfor jeg også legger merke til dette? hahah

Anne Grethe Seljordslia

11.06.2016 kl.19:20

Moving On: Den tlf er en uting egentlig. Man kan sitte sammen i et rom og prate med hverandre gjennom facebook.... :D

Moving On

11.06.2016 kl.19:21

Ja.. been there done that for å si det sånn!!

Men nå er det ikke aktuelt lenger! haha

eller kanskje jeg bare har blitt voksen!? haha

Anne Grethe Seljordslia

11.06.2016 kl.19:23

Moving On: hihi, ikke bare bare å bli voksen heller. Bra på mange måter, men andre måter ikke :)

Søtmonsen :))

11.06.2016 kl.19:44

Så bra skrevet :)

Anne Grethe Seljordslia

11.06.2016 kl.19:49

Søtmonsen ): tusen takk :)

spisogspar

11.06.2016 kl.20:05

Ja det er fordeler og ulemper med alt.... Mye stress er det ihvertfall idag og vi er "på" hele dagen... :)) God helg!

Anne Grethe Seljordslia

11.06.2016 kl.20:09

spisogspar: husker så godt når ungene var mindre.. Kjøring hit og dit. Dagen gikk med til stress istedenfor å faktisk være sammen :) god helg til deg og <3

fruensvilje

11.06.2016 kl.21:17

heldigvis er det fortsatt slik her på bygda hvor jeg bor slik att vi kan stoppe og slå av en prat med naboen,vi kan besøke hverandre midt i veka og ha det sosialt,men jeg har sett den andre siden også desverre

Anne Grethe Seljordslia

11.06.2016 kl.21:27

fruensvilje: sånn var det der vi bodde før. Naboen kom bare over og fikk en kaffe, og motsatt. Nå har vi bodd her vi bor siden oktober og aner ikke hvem naboen er... Så heldigvis et det litt forskjellig, ikke bare sorgen :)

Linn-Helen

11.06.2016 kl.21:45

Ja jeg husker hvordan det var når jeg vokste opp. Alle barna lekte med hverandre ute, naboene kom over for å skravle i hagen og gata hadde et bra samhold. Det er nok vanskelig å finne det samme nå om dagen. Nå føler jeg at alle barna sitter inne og spiller, litt trist.

Anne Grethe Seljordslia

12.06.2016 kl.10:01

Linn: Helt enig med deg, det er trist at den leken er borte. Unger blir mer og mer inaktive og mindre sosiale. Tidligere var det ut og leke med noen, sjelden jeg satt inne hvertfall :)

Den Rutete Skjorta

12.06.2016 kl.22:18

Så flott skrevet :)

Kjenner meg igjen i hvordan det har blitt, i forhold til hvordan det var da jeg vokste opp. Mamma kunne forsvinne ut døra og si at hun gikk til ei venninne uten å ringe først.

Jeg vokste opp i et borettslag med mange unger, og vi var ute hele dagen og lekte sammen alle man - slik føler jeg at det blir mindre og mindre av. Alle er så opptatte av telefonen, nettbrettet og andre duppeditter.

Anne Grethe Seljordslia

14.06.2016 kl.22:45

Den Rutete Skjorta: Utrolig hvordan ting har forandret seg fra bare noen få år tilbake ja. Når alle disse spilla som man bruker på tv kom ble det fort forandringer. Husker godt vi lekte ute fra morra til kveld på fridager og ferier. Kjempemoro var det :)

Skriv en ny kommentar

Anne Grethe Seljordslia

Anne Grethe Seljordslia

46, Seljord

Dame på 46 som blogger om det meste. Veldig glad i å fotografere og alle bilder på bloggen er tatt av meg selv. Egen fotoside på Facebook: FotoSeljordslia Utdanna psykiatrisk hjelpepleier, har diabetes type 1 og er veldig glad i naturen.
Kategorier

Arkiv

hits