Konfirmasjon - en overgang til voksenlivet?

I disse konfirmasjonstider settes tankekverna i arbeid og mange spørsmål dukker opp i mitt hode. Hva er konfirmasjon i 2016? Har det blitt en pengefest der alt handler om at mor og far skal ut med mest mulig penger? Slite og streve før konfirmasjon for at den nyvoksne skal få mest mulig penger og gaver i konfirmasjonen? Bunad til jentene og dress til gutta. Feire hjemme med ominnredninger for å få plass, eller leie lokale? Hva med bordpynten, skal den kjøpes eller lages? Hvem skal sitte hvor? Service, har vi nok? Kaker, hvem skal bake og hva? Ingen i min familie er særlig flinke til å pynte kaker så da må vi vel bestille en marsipankake eller to. Bilder til takkekort, passer bunaden til mor og dressen til far eller har de krympet i skapet? Puh! Utslitt FØR selve dagen starter. 

På selve dagen skal det først spises både mat og kaker. Så skal det tas bilder, av konfirmanten alene, med søsken, med foreldre og ekstraforeldre, tanter, onkler og søskenbarn. Pluss selvsagt besteforeldre og om man er så heldig, oldeforeldre.

Mandagen etter konfirmasjon er tema: hvem fikk mest? Anne fikk mest, men hun har jo rik familie da, det er sikkert derfor. Så du Hanne eller? Ho hadde ikke bunad engang! Men de har vel ikke råd de. Var dere mange eller? Hva skal du bruke pengene dine til? Skulker vi neste time eller? Stikker og kjøper en is og chiller. 

Fra gammelt av var konfirmasjon en bekreftelse av dåpen og en overgang til voksenlivet. Fortsatt skriver vi i konfirmasjonskortene: Velkommen i de voksnes rekker. Etter konfirmasjonen måtte du ut i arbeid, mange 14 åringer reiste ut og tjente penger. Gjerne til sjøs, eller som tjenestejente på en storgård. Knallhardt arbeid fra morgen til kveld. Ikke tror jeg det var lønn etter tariff eller overtidstillegg heller. Ekstra lønn på helg og helligdag? Neppe.

For ca 30 år siden, når jeg var konfirmant handlet det om at da kunne man dra på bygdefest. Konfirmert og endelig lov å dra på fest! Disse bygdefestene var fulle av fulle folk som danset til et innleid band, eller satt i bilen og drakk. Det store spørsmålet var å finne noen man kunne kjøre med til og fra fest. For festene var i bygdene rundt. En helg i hjembygda, neste helg i nabobygda. Sånn gikk no dagan, eller helgene da. Introduksjonen til alkohol i form av ikke alltid lovlige varer kom i 14 årsalderen. Supert med stup fulle 14 åringer som var skjenket på hjemmebrent. Så var det å håpe at sjåføren ikke hadde reist fra deg når festen var slutt. Eller at sjåføren fortsatt var edru. Herlig å bli "voksen"

Nå må du bli 18 før du kommer inn på noe som helst av dansetilstelninger, i beste fall. Mange steder er det 20 års grense, fordi det serveres sprit. Det er forresten litt rart, du er myndig når du er 18, men ikke myndig nok til å drikke sprit. Før var du voksen når du var 14. Skulle hvertfall være det.

Før konfirmasjon skal du lære bibelvers og salmer, du skal kunne bibelhistorien og vite hvem Jesus er. Du skal gå så sog så mange ganger i kirken for å bevise at du vil dette og det skal stemples i boka at du var der. Ikke fordi du vil, men fordi du må! Humanetisk forbund har et alternativ som har blitt diskutert, kan det kalles konfirmasjon? For konfirmasjon er en kristen tradisjon. Humanetisk forbund tilbyr, i følge nettstedet, et kurs i livssyn og etikk avsluttet med en høytidelig seremoni.

Begge mine valgte humanetisk konfirmasjon, uten noe som helst påvirkning fra foreldre. Jeg er stolt av at de tok et selvstendig valg og ikke fulgte med i strømmen av tradisjon. Jeg er stolt av at de gikk gjennom et kurs om livssyn og etikk, kom hjem etter kurskvelden og fortalte ivrig om hva de hadde lært. Om løgn, stjeling, empati, rasisme og kjønnsroller. De var ikke på konfirmasjonsleir med pizza og brus om kvelden, de var på flyktningleir på Trandum og fikk leve som flyktninger et døgn. Et døgn med lite mat, et pass du fikk beskjed om å passe godt på og en litt lett versjon av hvordan det var å være flyktning for et døgn. I ett døgn het du noe annet og fikk føle på hvordan det var.

Jeg banner nok i kirka nå, men jeg tror konfirmasjon i 2016 burde handle mye mer om etikk og livssyn enn om bibelvers og salmer. Å ta et selvstendig valg er å ta et voksent valg. Fortsatt var nok samtaleemnet på mandag: hvem fikk mest. Men hvem fikk egentlig mest i form av kunnskap? I form av selvstendig tenking og i form av et ståsted for livet videre?

Anne Grethe

#konfirmasjon #voksenlivet #valg #humanetisk #tradisjon #etikk #livssyn

 

24 kommentarer

Søtmonsen :))

10.05.2016 kl.12:35

Ja, det var koselige tider det :D Endelig konfirmant, og kunne komme inn på fester :D

Anne Grethe Seljordslia

10.05.2016 kl.12:38

Søtmonsen ): Det var det :) Synd det er slutt på sånne bygdefester :)

Eva

10.05.2016 kl.14:30

Jeg har aldri vært på en enste bygdefest. Det var ikke naturlig for meg, jeg var alt for sjenert og redd. For meg var konfirmasjonen noe som var forventet. Selv om jeg sikkert hadde et valg om ikke å konfirmere meg, så gjorde jeg det, fordi det var en tradisjon jeg visste var forventet av meg å utføre.

Jeg led meg gjennom hele "undervisningen".

Mine barn fikk velge. Og det ble en kristelig, og en human-etisk. Jeg er helt sikker på at den kjekkeste var human-etisk. Det gjenspeiles i fortelleriveren. Pluss at de verdiene som formidles på kursene, er såpass forskjellige at man ser at kirken har Gud og Jesus som de viktigste hovedpersonene, mens human-etisk har menneskene. Jeg synes det er viktigere å fokusere på menneskene som faktisk lever her på kloden her og nå.

Men sånn er jo vi mennesker veldig forskjellige. Vi prioriterer forskjellig, og har forskjellige verdier :) Jeg respekterer, så lenge jeg blir respektert selv også :)

Veldig fint innlegg. Helt i min smak :)

Anne Grethe Seljordslia

10.05.2016 kl.14:39

Eva: Jeg har også mest tro på å fokusere på det som er her og nå, men jeg tror at utgangspunktet for kristendommen var nettopp det etiske og å være snille og gode med hverandre. Så kommer det etterhver tolkninger som kanskje ikke faller helt i min smak.
Det skal sies at jeg hadde ingen taler verken for eller imot valgene til mine barn den gangen de valgte, det var helt på selvstendig grunnlag.
Etikk, livssyn og menneskeverdier er viktige ting. Selvstendig tenkning og ikke plassere folk i grupper som kristne, ateister, homofile, jenter og gutter. Alle er selvstendige individ :)
Penger gjør seg alltid som gave

Anne Grethe Seljordslia

10.05.2016 kl.19:20

Robert's Photography and Digit: Det er jeg enig i, men har den gamle tradisjonen blitt foreldet?

http://hevhodet.blogg.no/

10.05.2016 kl.16:17

Kjekke tider det :) Selv om det nå begynner å bli noen år. He He.

Anne Grethe Seljordslia

10.05.2016 kl.19:20

http://hevhodet.blogg.no/: Ikke sååå lenge siden da :D

dvergpinschere i mitt hjerte

10.05.2016 kl.17:18

Er så enig med deg! Konfirmasjon er blitt en pengefest! og en vanskelig tid for de som da ikke har den muligheten! Ikke lett for mange!

Anne Grethe Seljordslia

10.05.2016 kl.19:21

dvergpinschere i mitt hjerte: Tror meningen med konfirmasjon har forandret seg litt ja... :)

Benedicte Arntzen

10.05.2016 kl.17:38

helt enig!!

Anne Grethe Seljordslia

10.05.2016 kl.19:23

Benedicte Arntzen: Så bra Benedicte :)

frodith

10.05.2016 kl.18:19

Det er mange som velger borgerlig konfirmasjon også nå, og mange som velger IKKE noe. Fordi de mener det er feil, og at det med å skulle ha en fest for å få gaver er feil. Jeg synes uansett hva man velger at det er bra ungdommene er ganske bevisste selv, om type konf eller IKKE. Står litt respekt av de som velger det BORT også... Jeg konfirmerte meg i kirken, var mer vanlig før, og jeg hadde IKKE klare menginger om DET enda da.. Eller jeg var litt på det at jeg trodde foreldrene mine helst ville det, så ville ikke skuffe dem..

Anne Grethe Seljordslia

10.05.2016 kl.19:24

frodith: Stor respekt til de som tar egne valg ja, uansett hva valget er. Jeg bare tenker at det har blit litt feil fokus i forhold til den opprinnelige meningen med konfirmasjon :) Jeg konfirmerte meg også i kirken, det var jo sånn det skulle være...

charlotte79

10.05.2016 kl.18:35

Mye sant her. Syntes det er trist at det er blitt sånn. Det eg har brukt forberedelse tiden og en del mer på. Er å lage en bilde bok til dem... Der er skriver litt og... om opplevelser og minner. Siden det er mine dine vårt barn. Så har de 3 som er konfirmert 4 familier. Inviterer alle. Så de får ha mor og far siden ilag. Samtidig som stemor og stefar og familie... Lager koltbord selv. Blir jo veldig mangen. Alle disse som kommer er med i boken. Så selv om de bor her. Kan de vise frem den hin familien de har og. Det er min gave til dem.. Bruker noe mnd på den. Og pynter den både innvendig og utvendig.. De 2 eldste jentene er veldig glad i den. Gutten litt mindre.. hihi... no har eg begynt å planlegge nr 4 sin. Trenger god tid.. hihi

Anne Grethe Seljordslia

10.05.2016 kl.19:27

charlotte79: Mine har også skilte foreldre, med nye partnere og nye tilhørende familier. Det tar lang tid å lage sånne bøker! Men så koselig å ha! Godt å høre at det er flere som kan være i samme rom fordi om mor og far til konfirmanten ikke bor i samme hus lenger :)

Emelie Karlsson

10.05.2016 kl.20:10

Jeg er ikke konfirmert!

Men jeg tror INGEN hadde orket å konfirmere seg i dag hvis man ikke fikk gaver og penger. Da ser man på en måte ikke noen vits i å gjøre det, for voksen blir man uansett tenker jeg.

Anne Grethe Seljordslia

10.05.2016 kl.20:12

Emelie Karlsson: Det tror jeg også, ingen hadde gjort det lenger hvis det ikke var for forventninger og gaver. Selv gikk jeg i kirken og lærte mine bibelvers fordi sånn var det bare, man konfirmerte seg, ferdig med det. Ikke noe spørsmål

annebe

10.05.2016 kl.20:44

Jeg sto til konfirmasjon i kirken..var liksom aldri noe snakk om noe annet, gjorde vel det som var mest vanlig , uten å tenke mer over det :) Eldste min sto i kirken..og yngste borgelig . Jeg er egentlig velig lite glad i slike dager, men vi hadde jo mat og kaker her hjemme, og feira som seg hør og bør :)) Er nok pengene som er motivasjonen for de fleste :)) Som svar til kommentaren jeg fikk av deg, skal jeg lage et innlegg om hvordan det er på Kamille, har gjort det før også..men lenge siden nå :)) Fin kveld videre :))

Anne Grethe Seljordslia

10.05.2016 kl.20:56

annebe: så bra at du vil lage et innlegg om Kamille :) kanskje vi til og med kan møtes der for en kaffe en gang :))
Jeg ble også konfirmert i kirken, fordi det bare var sånn :)
Ha en super kveld videre :))

annebe

10.05.2016 kl.21:01

Det hadde vært koselig, du får si i fra....:)))

Anne Grethe Seljordslia

10.05.2016 kl.21:06

annebe: Det skal jeg gjøre :))

Den Rutete Skjorta

12.05.2016 kl.22:03

Det er ikke mange bygdefester jeg har vært med på, men de få jeg var med på, var artige.

Jeg ble konfirmert gjennom Human Etisk Forbund, og jeg fikk velge selv da valget kom opp tidlig i 9 klasse. Mamma sa alltid jeg fikk velge selv, og hun støttet meg uansett.

Jeg finnes ikke kristen, så jeg er veldig glad for at man har muligheten til å velge noe annet.

Vi levde ikke som flyktninger, men hørte historier om folk som hadde opplevd det.

Det jeg fortsatt husker aller best, var møte vi hadde med folk som hadde sittet inne.

Og vi så filmen "Store gutter gråter ikke" eller noe sånt, om hvordan livet var etter at man kom ut etter å ha sittet i fengsel om jeg ikke husker helt feil.

Jeg kjenner flere som fikk beskjed av både foreldre og besteforeldre at "gjør dere det ikke i kirken, kan dere droppe hele greia!" Noe jeg syns er dumt, for man burde få velge selv, uten å måtte krangle om valget man evt tar.

Om mine barn i fremtiden velger kirkelig konfirmasjon, skal de selvsagt få lov ti det, selv om jeg ikke tror på alt det.

Anne Grethe Seljordslia

12.05.2016 kl.22:20

Den Rutete Skjorta: Sønnen min, eldstemann, ga klar beskjed: Jeg gidder ikke det derre Jesusgreiene! Så vi snuste litt på humanetisk og det likte han så da ble det sånn :) Han fikk velge sjøl. Vet det er andre som ønsket det samme, men ikke fikk lov...
Syns hele opplegget deres er veldig bra, jeg er veldig glad i å lære om etikk. Hva gjør man og hva gjør man ikke :)

Skriv en ny kommentar

Anne Grethe Seljordslia

Anne Grethe Seljordslia

46, Seljord

Dame på 46 som blogger om det meste. Veldig glad i å fotografere og alle bilder på bloggen er tatt av meg selv. Egen fotoside på Facebook: FotoSeljordslia Utdanna psykiatrisk hjelpepleier, har diabetes type 1 og er veldig glad i naturen.
Kategorier

Arkiv

hits