Når angsten ødelegger hverdagen din

Et innlegg basert på egne og andres erfaringer

Mange av oss har opplevd redsel og angst. Utrykket blir ofte brukt i feil sammenheng. "jeg fikk helt angst jeg..." Det er ikke angst. Angst er når følelsen av å bli spist opp innvendig kommer og ødelegger hverdagen din. Gjør at du ikke fungerer i sosiale sammenhenger. Gjør at du ikke kan gå på jobb, eller gjør at du ikke kan gå og handle. Når det kjennes ut som en hånd tar tak i mellomgulvet ditt og klemmer til, hjertet øker frekvensen alt for mange hakk og svetter pipler i nakken. Nakkehåra reiser seg og du aner ikke hva du er redd for. For følelsen av at du er redd er der. Men redd for hva? Noe, eller noen.

Fra urgammel tid har angsten vært der for å hjelpe oss i situasjoner vi trenger det. Når det oppsto en krise, et dyr kom etter deg når du var på jakt, da setter angsten inn. Adrenalinet øker i kroppen, hjernen blir skjerpet på sanseinntrykk og du er på vakt. Hvor er faren? Må jeg løpe så løper jeg fortere med adrenalin i kroppen. Jeg blir sterkere om jeg må flytte på noe for å komme løs og hjernen blir skjerpet på den faren jeg må ordne opp i. 

Men hva når angsten kommer uten noen grunn? Hvertfall uten noen åpenbar grunn. Hva i alle dager er jeg redd for nå? Hva er det jeg skal løpe fra, gjemme meg for eller høre etter? Kroppen reagerer med økt adrenalinutskillelse og skjerpede sanseinntrykk, og jeg vet det er NOE, men jeg vet ikke hva. Hjernen begynner å sjekke alt for fare, uten at det egentlig er noe å være redd for. Da kommer kanskje redselen for å dø, hva skjer med kroppen min? Hjertet galopperer og svetten pipler. Kanskje jeg skal dø nå? Legesjekken sier at alt er fint, det er nok bare angst. BARE angst. Javisst, da så... Kanskje de overser noe? Man hører jo så mye om legetabber og feil. Ikke vet jeg, jeg vet bare at kroppen min reagerer på noe. Noe jeg ikke vet hva er.

Har du noe du er redd for? Tenk deg om, er du redd for edderkopper eller slanger kanskje? Kjenn på den lammende følelsen du får da. Når du ser en edderkopp, eller en slange. Tidligere hadde jeg total slangefobi, eller angst om du vil. Kom det slanger på TV så ble jeg livredd. Svetten piplet og hjertet slo over i galopp. Jeg var helt sikker på at slangen kom ut av TV og beit meg. Jeg kom til å dø. Så slår den fornuftige delen av hjernen inn og sier "halloooo Anne Grethe" Det vet du at ikke er mulig, ikke sant? Joda, jeg vet det, men kroppen min forstår det ikke!

Sånn er det med angst også. Angsten oppstår på butikken, svetten pipler og hjertet slår over i galopp igjen. Du vet det ikke er farlig å handle, men du får bare ikke kroppen til å forstå det. Den er i beredskap, klar til å rømme. Og det gjør du, du rømmer vekk fra situasjonen. Hjertet roer seg ned, klumpen i magen avtar og faren er over. Et lite sekund.

I urgammel tid visste man hva som utløste angsten, man visste hva man skulle være redd for og rømme fra. Nå vet man ikke helt hva som utløser det, eller hva man er redd for. Min personlige mening er at det er alltid en grunn. Et sanseinntrykk som kroppen husker, men ikke hjernen. Kroppen sier "LØP", hjernen skjønner ikke hvilken retning eller fra hva. Synet av noe eller noen som minner deg om noe, et menneske med en spesiell egenskap som er lik egenskapen til noe du har vært redd for før. En lukt av noe som du har følt frykt for før. En lyd som ligner noe du har vært redd for før. Eller noe du ikke helt vet.

Nå kommer angsten for å få angst. Erfaringen tilsier at jeg får angst hvis jeg går på butikken, altså får jeg like godt angst FØR jeg går dit. Da unngår man å oppsøke situasjonen man vet man får angst. Det er da angsten ødelegger hverdagen din.

Neste innlegg blir litt om eksponeringsterapi og litt eksempler på hva som kan utløse angst.

Anne Grethe

#angst #fobi #frykt #lammelse

36 kommentarer

Sparing

02.05.2016 kl.13:01

Dette var fantastisk lesing! Kjempebra beskrevet, og ja, jeg tror bruken av angst som "moteord" gjør det enda verre for de som faktisk har angst. Og så moro at du ville dele det i helsemagasinet! Hvis det er greit for deg, vil jeg gjerne sette dette som anbefalt artikkel, i listen til høyre i magasinet. Kan jeg få lov til det?

Anne Grethe Seljordslia

02.05.2016 kl.13:04

Kristin/Sparing: Selvfølgelig :) Det er jo bare kjempemoro :) Og veldig moro at du syns det var bra beskrevet. Liker enkle ord og ting folk kan kjenne seg igjen i, gjør det litt lettere :)

dvergpinschere i mitt hjerte

02.05.2016 kl.13:09

Så flott og informativt! Kjempe bra innlegg! og ja, jeg tror ordet angst brukes for så mangt..og ikke alltid for det som virkelig ER angst! Har gudskjelov aldri opplevd det..men sier jo som alle andre..at nå fikk jeg angst..hihihi..og det er nok bare en brøkdel av den redselen de som virkelig har angst føler! :-)

Anne Grethe Seljordslia

02.05.2016 kl.13:11

dvergpinschere i mitt hjerte: Det er nok dessverre en av de usynlige sykdommene som folk sier "hvorfor jobber ikke du, du er da ikke syk"
Godt at du syns innlegget var bra og informativt. Viktig å få ut kunnskap om dette :)

Søtmonsen :))

02.05.2016 kl.13:21

Veldig bra beskrevet. Er jo sånn det har blitt. Man unngår ting fordi man vet man ikke vil like det, eller at man får en ubehagelig opplevelse ;s

Anne Grethe Seljordslia

02.05.2016 kl.13:24

Søtmonsen ): Ikke sant :) Liten lyst å gå på butikken hvis man vet at da kommer angsten, eller ta bussen når man vet at da får man helt hetta... eller, eller :) Mange ting som utløser angsten

Unni

02.05.2016 kl.13:35

Så utrolig godt, og bra beskrevet! Anne Grethe! <3 Klem

Anne Grethe Seljordslia

02.05.2016 kl.13:41

Unni: Tusen takk Unni :) Godt å få sånne tilbakemeldinger, det betyr mye :) Klem til deg <3

Delilahs.blogg.no

02.05.2016 kl.14:12

Dette var et utrolig bra skrevet innlegg er jo i mine første to ungdoms år så har fått noen få angstanfall.. men dette ga litt mere mening!

Anne Grethe Seljordslia

02.05.2016 kl.14:20

Delilahs.blogg.no: Tusen takk! Godt å høre at det gir mening :) Kommer et oppfølgingsinnlegg i morra med litt mer om tema og hva man kan gjøre med det :)

Moving On

02.05.2016 kl.14:28

Utrolig bra skrevet og beskrevet!

Er så enig i at angst blir feilbrukt mange ganger.

SKal selv innrømme at jeg bruker det feil noen ganger. Selv om jeg da også bruker det så rett som det er mulig å få det også! hahaha

Heldigvis har jeg nå sakte men sikkert klart og sksponert meg litt mer , så angsten er ikke så tilgjengelig og ødeleggenden lenger!!!

Anne Grethe Seljordslia

02.05.2016 kl.14:39

Moving On: Tusen takk :) Jeg tror alle bruker utrykket feil mange ganger, jeg også. Men greit å bevisstgjøre folk på at det er ikke DET som er angst, det er noe helt annet.
Bra med eksponering, neste innlegg handler litt om det pluss noen andre små enkle verktøy :)

Benedikte

02.05.2016 kl.14:32

Angst er fælt. Jeg har generalisert angst, og den kommer ofte når jeg minst venter det.. Ofte offentlig, og da er det rett før jeg svimer av, aka angstanfall. Jeg blir også irritert når folk sier at de fikk så angst av en enkelthendelse.. Samme med folk som sier "blir så deprimert av å gjøre lekser" man bli ikke plutselig deprimert.. Fint innlegg:) angst ligger i hjernen, man KAN venne seg av det, og bare hoppe inn i skremmende situasjoner - sånn som jeg gjør. Men det er nervepirrende..

Anne Grethe Seljordslia

02.05.2016 kl.14:41

Benedikte: Samme som min reaksjon på "jeg er jo helt schizofren"... tror det er viktig med synliggjøring av hva psykisk helse egentlig er. Man sier jo sjeldent, eller aldri, "herregud, jeg fikk helt beinbrudd av det jeg..." :)
Neste innlegg handler om eksponeringsterapi og noen små verktøy til å håndtere angsten litt bedre :)

Lizbeth Osnes

02.05.2016 kl.14:44

Veldig fint og viktig innlegg! Det er ikke rart at de som sykemeldes/blir uføre grunnet angst blir sett ned på, når "alle" ser ut til å tro at angst er det samme som å synes at det er ekkelt å holde en edderkopp. Satt på spissen.

Anne Grethe Seljordslia

02.05.2016 kl.14:54

Lizbeth Osnes: Det synes jo ikke på utsiden :) Alt abstrakt er vanskelig å forholde seg til, dessverre. Moro at du likte innlegget :)

Moving On

02.05.2016 kl.15:06

Ja, det er lett og bruke det feil!

Men da gleder jeg meg til neste innlegg :D

Anne Grethe Seljordslia

02.05.2016 kl.15:17

Moving On: Så bra :) Tror ikke det kommer før i morra, må jobbe litt til med det :)

annebe

02.05.2016 kl.19:12

Så flott du skriver om et viktig tema :)) Jeg vil ikke si jeg har angst selv..men har kjent på følelsen i enkelte situasjoner med sterk bekymring for mine nærmeste...som er så "altoppslukende" at en blir satt helt ut...Men folk har alt for lett for å si angst og deprimert så fort de er litt engstelige eller lei seg..og det er ikke det samme nei..

Alle gode ønsker og klem til deg <3

Anne Grethe Seljordslia

02.05.2016 kl.19:28

annebe: Tror mange av oss har kjent på det, uten å være plaget daglig, eller månedlig :) Det forferdelige er når man har det hele tiden og blir lammet i hverdagen. Det må være forferdelig, og føles veldig feil når man hører folk som bruker ordet angst i situasjoner som ikke har noe med angst å gjøre. Tusen takk for fine ord :)

fruensvilje

02.05.2016 kl.19:44

jeg skjønner ikke hvorfor,men den angsten opplever jeg påekte om jeg må tale i en forsamling,selv i egen familieselskap hvor alle er kjente kjære ) det blir så ille att jeg føler jeg vil svime av

Anne Grethe Seljordslia

02.05.2016 kl.22:12

fruensvilje: den hadde jeg tidligere. Satt på kurs og skulle si navnet mitt... Holdt på å dø, det føltes hvertfall sånn. Eneste som hjelper er å kaste seg ut i det gang på gang :)

toveview

02.05.2016 kl.21:05

Godt skrevet innlegg om angst, og ikke minst følelsen rundt det og hvor invalidiserende det er for den som blir rammet! Det kommer ikke fram særlig tydelig om dette er selvopplevd eller om du i kraft av å være psykiatrisk hjelpepleier, beskriver lidelsen, sett gjennom dine pasienters øyne. Ikke at det er viktig da. I mitt virke som sykepleier opplever jeg ofte brystsmerter, hjerteklapp og følelsen av at det blir tungt å puste, samt panikkfølelse blant asylsøkere / flyktninger, spesielt når de er alene, på natt for eksempel. De kommer hgjerne innom meg på kontoret med slike symptomer. Dette er folk som har opplevd traumatiske situasjoner i livet. De blir gjerne redd for å legge seg å sove, og får søvnproblematikk i tillegg. Det blir da viktig å utelukke fysiologiske ting som fører til disse symptomer. Hvis det ikke er slike grunner, begynne å tenke mestringsstrategier av sykdommen. Pusteteknikker / nok hvile, fokusering på andre ting, og evt. få fagfolk til å bearbeide de selvopplevde traumer med pasientene. Viktig å sette slike lidelser ut i lyset, fordi mange ikke skjønner hvor ille det er for den som blir rammet.

Anne Grethe Seljordslia

02.05.2016 kl.21:09

toveview: Tusen takk Tove :) Du vet absolutt hva det handler om som jobber som sykepleier. Jeg har skrevet innlegget basert på egne og andres erfaringer, noe er selvopplevd, andre ting er erfaringer gjennom jobb eller andre jeg kjenner på en eller annen måte :)

toveview

02.05.2016 kl.21:14

Uansett meget bra fokus dette! Blir interessant å lese neste innlegg i saken også :)

Ha en fin kveld videre ! <3 Klem

Anne Grethe Seljordslia

02.05.2016 kl.22:13

toveview: kommer i morra det neste innlegget :) ha en fin kveld du og :) klem <3

Anne Lise

02.05.2016 kl.23:37

Kjempebra beskrevet. Her kan man kjenne seg igjen. Angst på sitt verste og sitt beste.

Takk for et innlegg som beskriver og forklarer.

Klem <3

Anne Grethe Seljordslia

02.05.2016 kl.23:42

Anne Lise: så bra at du likte det :) det setter jeg veldig pris på! Klem <3

ulf

03.05.2016 kl.00:19

Fint innlegg og bra skrevet :)

Anne Grethe Seljordslia

03.05.2016 kl.00:21

ulf: tusen takk Ulf!

ulf

03.05.2016 kl.00:34

En liten detalje her som muligens er tilfeldig , når jeg ser på de som kommenterer her. Og man ser hvordan det fordeler seg på kjønn. Det er muligens desverre slik enda at menn har værre for å vedkjenne seg slike symptomer enn kvinner? eller ER fordelingen slik reelt...

Anne Grethe Seljordslia

03.05.2016 kl.02:24

ulf: det kan virke som om menn er i undertall i bloggverdenen, eller det kan være slik du tror :)
Godt skrevet.

Anne Grethe Seljordslia

03.05.2016 kl.02:25

Robert's Photography and Digit: tusen takk :)

03.05.2016 kl.14:28

Herlig skrevet! Beste jeg har lest på en god stund:) kjenner meg igjen her!!!

Anne Grethe Seljordslia

03.05.2016 kl.14:51

Anonym: Så bra at det er gjenkjennbart :) Tusen takk!

Skriv en ny kommentar

Anne Grethe Seljordslia

Anne Grethe Seljordslia

46, Seljord

Dame på 46 som blogger om det meste. Veldig glad i å fotografere og alle bilder på bloggen er tatt av meg selv. Egen fotoside på Facebook: FotoSeljordslia Utdanna psykiatrisk hjelpepleier, har diabetes type 1 og er veldig glad i naturen.
Kategorier

Arkiv

hits