Nå har vi kasta maten og vi har...

TV2 nyhetene hadde idag et innslag om hvor mye mat som kastes daglig. Mat som går ut på dato, eller som snart går ut på dato. Gjør meg opp noen tanker om det i forbindelse med hvor mange som sulter, også i vårt eget land. I mange større byer finnes det matstasjoner og suppekjøkken drevet av blant annet Frelsesarmeen. Flotte tiltak for de som trenger det!

Stort sett handler jeg i en butikk som veldig ofte har nedprisede varer. 50% på kjøttvarer som går ut om to-tre dager. Det kan vi jo spise idag, eller fryse ned. Smaker akkurat like godt! For meg er det mye penger å spare på dette, og akkurat de varene jeg kjøper havner ikke i containeren bak butikken. Isteden for at det fyller opp søppeldynga spiser vi det til middag. 


 

Tidligere hadde vi høner.. Vi hadde rundt førti høner som vi henta i et hønsefjøs dagen før de skulle glasses i hjel fordi de hadde nådd en viss alder og ikke ble ansett som produktive nok lenger. Når de ble hentet var de fjærløse og så trasige ut. Etter to uker hos oss så de sånn ut


 

Vi fikk egg i bøtter og spann, alt for mye til bare oss. Naboene hentet egg ofte og jeg må innrømme at vi nok spiste mer eggeretter enn det som normalt er en periode :)

Førti høner skal jo ha mat og i sommerhalvåret gikk de ute og fant det de skulle ha. I vinterhalvåret var det litt mer behov for tilskudd av mat og dette løste vi ved å hente brød og brødvarer GRATIS på Rema1000. Klokka sju om morran åpnet dørene på lageret og vi fikk lov å ta med alt av gårsdagens brødvarer som ikke var ferske lenger. Dette ble oppbevart i en stor fryser og vi kjøpte ikke brød selv på en veldig lang stund. Alt dette skulle kastes.. 

Noen butikker, av det mindre salget, fryser gjerne ned selv og selger til en veldig redusert pris. Jeg forstår at ikke store kjeder kan gjøre det på den måten, men finnes det ikke løsninger på dette? Tenk om

  • butikkene annonserte at fra 07-08 kan du hente gratis brødvarer
  • du får gratis grøntvarer hos oss mellom 13-14 på onsdag og fredag
  • hver tirsdag har vi ryddet i kjøttdisken, da er det kjøttvarer i der til 50%
  • etc etc

Dette er selvsagt bare eksempler, men hadde ikke det vært en god ide? Eller ha samarbeid med organisasjoner som fks Frelsesarmeen som kunne hentet varer utgått på dato visse dager.. Kun kreativiteten som setter en stopper her. 

Tror dette er et tiltak som hadde vært supert for både butikken og forbrukeren. Hva tenker du om dette?

Anne Grethe 

#utgått #matvarer #forbruker #sparing #suppekjøkken #matstasjon #frelsesarmeen #redusertpris 

12 kommentarer

DaddaMarielle

02.04.2016 kl.17:59

Det hadde vært flott det!!!

Anne Grethe Seljordslia

02.04.2016 kl.18:04

DaddaMarielle: ikke sant :) er nok enda flere tiltak som hadde vært virksomme, men dette var det jeg kom på i farta :)

dvergpinschere i mitt hjerte

02.04.2016 kl.17:59

Nå følte jeg meg ikke bra..har akkurat ryddet i kjøleskapet, og der var det masse som var gått ut på dato..og jeg er skikkelig kresen og redd for å få noe dårlig mat..Siden vi har hatt diett her i huset, og ingen har spist rester, ja da blir det gjerne sånn..og det gikk i søpla! Så JEG er ikke flink! Men enda verre med store butikk kjeder..det blir jo et mye større kvanta..så de tiltakene du kom med, var topp!! Tommel opp!

Anne Grethe Seljordslia

02.04.2016 kl.18:03

dvergpinschere i mitt hjerte: ikke meninga å gi deg dårlig samvittighet :) men tror vi som forbrukere godt kan tenke annerledes :)

fruensvilje

02.04.2016 kl.18:05

jeg er enige i att det er helt forferdelig att butikk kjedene hiver så masse mat,mye av det er no bare tull å kaste også som poteter,gulrøtter og div andre grønnsaker som er like fine.Det burde være enklere å få selge det rimligere til dem som har behov for det ja.Jeg kjøper og mat som går ut på dato til halv pris,og vi har aldrig blitt dårlige og syke av den maten

Anne Grethe Seljordslia

02.04.2016 kl.18:06

fruensvilje: kanskje det er noen som syns det er flaut? Kjøpe mat til redusert pris... Kanskje folk tror jeg har dårlig råd... Godt vi er flere som ikke syns det :)

spisogspar

02.04.2016 kl.19:56

Kjempegod ide dette! Man sparer penger pluss det blir mindre kasting av mat;D Vi prøver alltid iløpet av uken å se gjennom kjøleskapet hva vi har og lage en gryterett eller suppe av matrester og grønnsaker som gjerne begynner å bli litt myke ;D Så bra dere reddet hønene <3

Anne Grethe Seljordslia

02.04.2016 kl.20:01

spisogspar: savner fri tilgang på deilige egg må jeg innrømme :) men ja, tror vi som forbrukere kan være mye mer bevisste på hva vi handler og hva vi gjør med det. God ide med gryterett av litt slække grønnsaker!

Beauty by Hermine

02.04.2016 kl.20:51

bra skrevet og for en god ide! ønsker deg en fin lørdagskveld videre <3

Anne Grethe Seljordslia

02.04.2016 kl.21:02

Beauty by Hermine: tusen takk :) god lørdag til deg også :)

Søtmonsen :))

02.04.2016 kl.20:54

Jeg synes det er bra folk tenker såpass mye på dette i dag :) At ting blir gjort litt annerledes.

Anne Grethe Seljordslia

02.04.2016 kl.21:03

Søtmonsen ): bra å ha fokus på det ja :)

Skriv en ny kommentar

Anne Grethe Seljordslia

Anne Grethe Seljordslia

46, Seljord

Dame på 46 som blogger om det meste. Veldig glad i å fotografere og alle bilder på bloggen er tatt av meg selv. Egen fotoside på Facebook: FotoSeljordslia Utdanna psykiatrisk hjelpepleier, har diabetes type 1 og er veldig glad i naturen.
Kategorier

Arkiv

hits