Alzheimer - litt tanker og litt ny forskning

Mange av oss kjenner en som har demens. Halvparten av de som rammes får diagnosen Alzheimers. Sykdommen blir oftest diagnostisert fra 65årsalderen, med det finnes også det som kalles presenil demens som debuterer langt tidligere. Det skal neogså nevnes at det er flere forskjellige demenstyper. Hvor skaden i hjernen oppstår har mye å si for diagnosen. 


 

Ved Alzheimer blir nervecellene i hjernen brutt ned, og de første symptomene er gjerne manglende evne til å huske noe nytt. Glemsomhet. Etter hvert utviklet det seg og symptomer som forvirring, aggresjon og humørsvingninger er vanlig. Etterhvert blir det også vanskelig å ivareta sin egen helse og språket blir gradvis dårligere, 

Å se sin egen ektefelle, foreldre eller søsken slik er, naturlig nok, for mange svært vanskelig. Det er vanskelig å se sine nære gradvis bli borte på denne måten. Husker godt min bestemors ord når min bestefar døde; "jeg har mistet han to ganger"


 

Dette er et tema det har vært forsket på i mange år og dagens terapeutiske tilnærming er enkelte medisiner som kan bremse utviklingen og miljøterapi. Emnet miljøterapi er så stort at jeg skal bare ta med noen få stikkord om det. Små og trygge omgivelser, få omsorgspersoner og gjenkjennbare gjenstander. Bilder eller gjenstander man husker fra tidlig liv føles ofte trygt. Musikk og dans er supert. Sanger fra barndommen sitter. Det er utrolig hvordan en person som har dårlig språk, sliter med å finne rett ord og ikke klarer å si det den vil plutselig kan alle versene i "mellom bakkar og Berg utmeldte havet". Kan dere det? 


Ofte tenker man komplisert når det er snakk om behandling, men det kan være små, enkle ting som fungerer best. Ny forskning fra USA sier nå noe om svært enkle ting. 

  1. Karbohydrater ble utelukket fra kosten, og kvinnen gikk ned 20 kilo.
  2. Gluten og bearbeidede matvarer ble tatt ut av kosten.
  3. Yoga-timer for å redusere stress.
  4. Meditasjon 20 minutter to ganger om dagen.
  5. Et tilskudd av melatonin, B-vitamin, D-vitamin, fiskeolje og det vitaminlignende stoffet CoQ10 hver dag.
  6. Nattesøvn ble forlenget fra fire til fem timer per natt til 7?8 timer per natt.
  7. Munnhygiene ble forbedret med elektrisk tannbørste og tanntråd.
  8. Hormonbehandling ble gjeninnført (den middelaldrende kvinnen hadde hatt problemer med hormonene i forbindelse med overgangsalderen).
  9. Faste tolv timer i døgnet mellom frokost og kveldsmat.
  10. 30 minutter med trening 4 til 6 dager i uken.

Hele artikkelen finner du her 

Anne Grethe

#demens #alzheimer #psykiskhelse #behandling #forskning #sykdom #

12 kommentarer

dvergpinschere i mitt hjerte

02.04.2016 kl.14:23

En forferdelig sykdom..og som du ser, man mister personen to ganger.. Men lite å gjøre med..Alt det du ramser opp, kan kanskje bremse det, men aldri fjerne det..tror jeg..Har gudskjelov bare hatt en mormor med det..ellers ingen i familien. Men har jobbet med dem på aldershjemmet.. og lukket avdeling. Jeg tror ikke DE har det vondt, det er de rundt dem som lider.. Flott innlegg!

Anne Grethe Seljordslia

02.04.2016 kl.14:31

dvergpinschere i mitt hjerte: Takk :) er mye forskning på området og hele tiden kommer man litt nærmere tror jeg. Jobber selv på skjermet enhet :)

Søtmonsen :))

02.04.2016 kl.14:26

Ja, det er bra de forsker såpass på det.

Anne Grethe Seljordslia

02.04.2016 kl.14:31

Søtmonsen ): veldig bra!

http://hevhodet.blogg.no/

02.04.2016 kl.14:29

Dette er en forferdelig sykdom. Det har jeg sett når jeg jobbet i helsevesenet tidligere. Og demens har jeg en god del erfaring med. Det er så trist at de mister kontrollen over eget liv, og jeg ønsker meg at helsevesenet skal ha mer fokus på å gi mennesker og eldre med dette et verdig liv. Kjempe fint innlegg. Ønsker deg en god og fin lørdag :)

Anne Grethe Seljordslia

02.04.2016 kl.14:32

http://hevhodet.blogg.no/: Takk og i like måte :)

frodith

02.04.2016 kl.14:36

Bra det forskes mye, grusomme sykdommer sånne :-(

Anne Grethe Seljordslia

02.04.2016 kl.14:42

frodith: ikke all forskning jeg syns har noe voldsomt for seg, men dette syns jeg er veldig bra :)
Så flott innlegg :-)

Da forstod jeg hvorfor mitt innlegg passet :-) <3

Alzheimer er en veldig trist sykdom å få. Veldig ............... jeg kjenner til det i forbindelse med min jobb i hjemmesykepleien. Og demens.......

Det er fint å sette fokus på dette og jeg takker deg <3

Anne Grethe Seljordslia

02.04.2016 kl.16:17

Etdiktomdagen: Jobber på skjermet enhet selv så dette er et tema jeg er over gjennomsnittet opptatt av :)
Hyggelig at du likte det!

ulf

03.04.2016 kl.04:34

Jeg hadde en far som desverre ble sterkt rammet og de 3 siste årene av hans liv var hjerteskjærende og helt surrealistisk å være en del av. Den kombinasjonen av å være hans sønn og samtidig være en slags pleier,støttekontakt,omsorgsperson var svært vanskelig. Jeg kommer f.eks aldri til å glemme det øyeblikket han ringte meg og spurte etter min mor (hans kone).. han lurte på om jeg hadde sett noe til henne i det siste, fordi det hadde ikke han... og siden hun døde 3 år tidligere , var det en ganske vanskelig samtale.

Anne Grethe Seljordslia

03.04.2016 kl.12:10

ulf: Det finnes støttegrupper for pårørende, og jobbes med kursing av pårørende. Tror det er et viktig arbeid, ikke lett å være pårørende!

Skriv en ny kommentar

Anne Grethe Seljordslia

Anne Grethe Seljordslia

46, Seljord

Dame på 46 som blogger om det meste. Veldig glad i å fotografere og alle bilder på bloggen er tatt av meg selv. Egen fotoside på Facebook: FotoSeljordslia Utdanna psykiatrisk hjelpepleier, har diabetes type 1 og er veldig glad i naturen.
Kategorier

Arkiv

hits