Våre kristne tradisjoner holdes fortsatt, såvidt, i live

 

Påsken er en utgammel kristen #tradisjon som fortsatt, såvidt, holdes i live. Tradisjonelt er #påske forbundet med hygge. Turer på #fjellet, familiekos, sol og uendelig mye god mat. Personlig tror jeg vi glemmer, også jeg, det påsken egentlig handler om; Jesu lidelse, død og gjenoppstandelse. #Kristendommen i Norge blir mer og mer utvannet. Før gikk folk i kirken hver søndag, nå går vi når vi må. Bryllup, konfirmasjoner og dåp. På skolen lærte vi om #etikk og gode handlinger via kristendomsundervisningen. Nå får vi ikke lov å ha kristendomsundervisning lenger. Skal lure på hvor mange barn som vokser opp idag som vet hva påsken egentlig handler om. 
Er kristne #tradisjoner i Norge døde?


Noe å tenke på, sagt av Hans Børli i hans diktsamling "Tankestreif" (1991)

Hyperaktuelt også idag, på mange områder.

"Liberalismen er det verste av alt. Denne godfjottete toleransen som sier at alt skal tåles, alt skal behandles «objektivt»."
Hans Børli


5300 ungdommer feirer påsken i Lillehammer på The Gathering der de store deler av påsken spiller krigsspill, skyter og dreper for så å bli belønnet enten via skjermen med flere våpen eller såkalte badges fra arrangørene. Utdrag fra et innlegg på Facebook . 

Så mitt spørsmål er skal vi virkelig finne oss i alt? Skal kristne tradisjoner fjernes i Norge? Skal vi la ungdommene våre vokse opp med spill hvor de lærer å drepe, OG bli belønnet for det? 

Hva med å heller ta de med seg på en lang slitsom tur ut i Guds frie natur der de føler at de døøøør på toppen av bakken, la de få igjen pusten og så belønne de med kvikk-lunsj, kakao og appelsin mens vi forteller dem og Jesu slitsomme reise gjennom Golgata med korset på ryggen. Kanskje DET er måten å lære at slit lønner seg i det lange løp. Anne Grethe

13 kommentarer

Ja jeg er enig med deg.............. det er ikke som da jeg var liten.... og vokste opp. Vi har aldri gått i kirke hver søndag, men jeg er oppvokst i et greit kristent hjem så godt det har latt seg ta inn...... selv om mine foreldre har fulgt strømmen med utviklingen har alltid troen vært viktig. Jeg har min barnetro....... går i kirken av og til..... og elsker påsken med natur og utetid og solvegg. Tror ikke de som vokser opp i dag vet hva påsken handler om.

Anne Grethe Seljordslia

26.03.2016 kl.19:07

Etdiktomdagen: Vi har heller ikke gått i kirken hver søndag, det er mer en måte å si det på :) men jeg har vokst opp med kristne tradisjoner med en visshet om hva det handler om og det etiske i våre handlinger. Det syns jeg vi er mindre flinke til nå selv om det selvsagt er mye etikk i undervisningen nå også. Viktig poeng du også påpeker; vet vi lenger hva påsken handler om?

dvergpinschere i mitt hjerte

26.03.2016 kl.19:06

Mange tanker på en påskeaften dette..:-) Ja vi har nok mange tradisjoner, men mange som ikke har noe med kristendommen å gjøre..Helt forferdelig utvikling med ungdom som sitter i en hall og spiller hele påsken! Påsken er en familietid! God påske!

Anne Grethe Seljordslia

26.03.2016 kl.19:08

dvergpinschere i mitt hjerte: ikke sant :) ofte i sånne forbindelser det dukker opp sånne tanker hos meg :) hva handler det EGENTLIG om.. God påske :)

JULIE WINGE

26.03.2016 kl.19:24

Jeg er helt enig. Tradisjonene er viktig. Historien er viktig i mange sammenhenger. Man må heller ikke være kristen for å være opplyst. Personlig er jeg ikke særlig kristen, men elsker evangeliene for det. Så ja, jeg er veldig veldig enig. Vo burde vite hvorfor vi gjør ting i alle sammenhenger. Er det ikke det som er spennende da?

Anne Grethe Seljordslia

26.03.2016 kl.19:28

JULIE WINGE: Jeg er heller ikke personlig kristen, men barnelærdommen ligger der om hvorfor vi feirer både påske og jul :) Historien og kulturen vår må ivaretas, syns jeg. Der kommer spenningen og nysgjerrigheten inn også :)

JULIE WINGE

26.03.2016 kl.19:37

Ja, man kan dra den lenger også, til farlige ting, som å ikke ane hva Holocaust er og hvordan folk misbruker religioner osv osv. Jeg kjenner deg ikke, men jeg er ganske sikker på at det ligger mellom linjene dine så det er egentlig unødvendig å si det. Jeg sa det for det jeg;)

Anne Grethe Seljordslia

26.03.2016 kl.19:46

JULIE WINGE: Godt å se at noen leser mellom linjene :) herlig! Da har jeg oppnådd noe av det jeg ville med innlegget :)))
Vi MÅ tenke og vi må tenke over hva vi gjør og hvorfor. Istedenfor å være godfjottete tolerante :)

JULIE WINGE

26.03.2016 kl.19:53

Yes!

Marielle Bratthammer

26.03.2016 kl.21:21

Dette er et veldig flott innlegg! Det er synd at det er så få som vet om de egentlige historiene bak våre forskjellige høytider og helligdager. Jeg er dessverre litt ute på bærtur selv, ettersom jeg ikke har kontroll på de røde dagene. MEN jeg vet at det ligger mer bak. <3

Anne Grethe Seljordslia

26.03.2016 kl.21:30

Marielle Bratthammer: Men du vet at jul handler om Jesu fødsel og påske død og oppstandelse? :)
Moro at du liker innlegget :)

Marielle Bratthammer

26.03.2016 kl.21:31

SV; Hehe, ja det vet jeg ;) Vet sånn halvveis, bare ikke hvilke hendelser som ligger bak hvilke dager ;) LITT kontroll har jeg ;)

Anne Grethe Seljordslia

26.03.2016 kl.21:34

Marielle Bratthammer: bra :) da kan du søke opp resten om du får behov for det :D laaaaanfredag hang han på korset hvertfall... Lett å huske ;)

Skriv en ny kommentar

Anne Grethe Seljordslia

Anne Grethe Seljordslia

46, Seljord

Dame på 46 som blogger om det meste. Veldig glad i å fotografere og alle bilder på bloggen er tatt av meg selv. Egen fotoside på Facebook: FotoSeljordslia Utdanna psykiatrisk hjelpepleier, har diabetes type 1 og er veldig glad i naturen.
Kategorier

Arkiv

hits